Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ODTÜ Mezunları Konseyi’nden ODTÜ Rektörü’ne çağrı: “KYK protokolü iptal edilmeli”

ODTÜ Mezunları Derneği’nin de bileşenlerinden olduğu ODTÜ Mezunları Konseyi bugün bir açıklama yayınlayarak ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Verşan Kök’e çağrıda bulundu. 

Açıklamada, Kavaklık direnişinin 79. gününe girdiği belirtilirken, bu direnişe verilen destek yinelendi.

Yayınlanan açıklama metninde, ODTÜ’nün çoğulcu ve katılımcı kültürüne vurgu yapıldı. Protokol sürecini oldubittiye getirilmek istendiği ve yapılması planlanan KYK yurdunun kampüs bütünlüğünü bozacağı belirtildi.

Çözüm olarak ise, hukuka aykırı olduğu vurgulanan KYK protokolünün iptal edilmesi gerektiğini savunan ODTÜ Mezunları Konseyi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın önerisi de değerlendirilerek katılımcı bir süreç ile yeni bir yurt alanının kararlaştırılmasını talep etti. ODTÜ Mezunları Konseyi aynı zamanda, ortak bir karar ile belirlenecek bu alanın yurt yapılmak üzere kendilerine tahsis edilmesini önerdi.

Açıklamanın tam metni şöyle: 

ODTÜ REKTÖRÜNE ÇAĞRIMIZDIR,

Bugün 02 Ağustos 2019 79. gününe giren KAVAKLIK direnişini bir kez daha saygıyla selamlıyoruz.

Öğrencisiyle, öğretim elemanıyla, mezunuyla, çalışanıyla, üniversitesiyle bütün olan, ülkemizin aydınlık, özgürlükçü, demokratik, bağımsızlık hedeflerinin öncüsü ODTÜ bir kez daha ayağa kalktı.

Bu sürecin başından itibaren öğrenciler, akademisyenler ve çalışanlar ile birlikte ODTÜ ailesi olarak haksızlığa, hukuksuzluğa karşı çıkıldı.

KAVAKLIK direnişi gösterdi ki; hukuka aykırı olarak ODTÜ’de KYK yurdu yapılamaz.

ODTÜ’de ODTÜ’lülere sormadan, oldubitti ile bir şey yapmanın mümkün olmadığı kanıtlandı.

ODTÜ’de kampüs bütünlüğünü bozacak her türlü girişimin başarısız olduğu ve olacağı görüldü.

Gelinen noktada;

KYK protokolü iptal edilmeli,

ODTÜ Bileşenlerinin katılımı ile yapılacak çalışma ve tartışmalar sonucu yurt yapılacak alan belirlenmelidir.

Biz ODTÜ Mezun Dernekleri Konseyi olarak;

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanının önerisini de değerlendirerek ODTÜ’nün yurt sorununu da öğrenci, öğretim üyesi, çalışanlar ile birlikte çözeceğiz.

Sayın Rektör’ün de bu çağrıya kulak vermesini ve kampanyanın başlayabilmesi için ODTÜ bileşenlerinin belirleyeceği alanı yurt yapmak üzere tarafımıza tahsis etmesini talep ediyoruz.

ODTÜ Bileşenleri, Demokratik Kitle Örgütleri, meslek örgütleri ve güzel ülkemizin tüm aydın insanlarını başlatacağımız kampanyayı desteklemeye davet ediyoruz.

ODTÜ hakkında karar verme hakkı ODTÜ’lülerindir.

ODTÜ MEZUNLARI KONSEYİ”

ODTÜ Kavaklık’ta ne olmuştu?

Ankara’daki Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüsü içerisindeki Kavaklık bölgesine yapılmak istenen Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurduna karşı ilk protestolar 79 gün önce başlamıştı. Bu süreçte yurdun yapılmasının planlandığı alanda çadırlarıyla nöbet tutmaya başlayan öğrenciler ağaçların kesilmesine ve ODTÜ’ye KYK yurdunun yapılmasına karşı çıkmışlardı.

Bölgede toplanan öğrencilerin rektörlük yetkilileri ile yaptığı bir dizi görüşmeden de net bir sonuç çıkmamıştı. 8 Temmuz sabahı ise polis müdahalesi gerçekleşmiş ve Kavaklık alanındaki öğrenciler buradan zorla çıkartılırken bölgedeki ağaçların büyük kısmı da kesilmişti.

Polis müdahalesinin ardından daha fazla gündeme gelen Kavaklık meselesine ilişkin olarak daha önce de üniversite bileşenlerinden tepkiler gelmişti. 9 Temmuz günü ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi ve ODTÜ İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi öğretim üyeleri ile, 10 Temmuz günü ODTÜ Mühendislik Fakültesi ve ODTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri polis müdahalesine ve kampüs içindeki polis varlığına tepki gösteren açıklamalar yapmışlardı. 

ODTÜ Mezunları Konseyi de yine aynı şekilde üç hafta önce yaptığı açıklamada, ODTÜ’ye polis girmesinin ve kapılarda kontrol yapmasının kabul edilemez olduğunu vurgulamıştı.

İlgili haberler:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.