Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM raporu: Kuzey Kore nükleer denemeler için siber saldırılarla 2 milyar dolar çaldı

Kuzey Kore’ye uygulanan yaptırımları denetleyen Birleşmiş Milletler ekibinin hazırladığı bir rapora göre, Kuzey Kore nükleer testlerini özellikle kripto para hesaplarına düzenlediği siber saldırılar ile finanse ediyor.

İddiaya göre Kuzey Koreli bilgisayar korsanları bugüne kadar siber saldırılar ile bankalardan ve kripto para marketlerinden 2 milyar dolar çaldı. Kuzey Kore yönetiminin çalınan bu paralar ile, uzun menzilli füze testlerine ve nükleer başlık geliştirme programlarına kaynak sağladığı düşünülüyor.

Geçen yıl özellikle küresel bankaların kripto para birimlerine yapılan saldırılar ile yüz milyonlarca dolarlık kripto para çalınmış ve güvenlik açıklarını araştıran siber güvenlik şirketleri, saldırılardan Kuzey Koreli elit hackerları sorumlu tutmuşlardı.

Birleşmiş Milletler’in hazırladığı son rapora göre şu ana kadar 17 farklı ülkenin finansal kurumlarına saldırı düzenlendi. Aynı zamanda kripto para madenciliği yapanların da hesaplarından yabancı döviz elde edildi. Kuzey Koreli siber hırsızların özellikle kripto para hesaplarına yönelmesinin sebebi ise kripto paraların takibinin zor olması.

Siber güvenlik şirketleri, APT38 olarak adlandırılan korsan grubunun varlığından 2014’ten bu yana haberdar. Kuzey Koreli bilgisayar korsanlarının Lazarus adlı hacker grubunun şemsiyesi altında çalıştığı düşünülüyor. Fireeye siber güvenlik şirketinin geçen yıl yayımladığı bir rapora göre APT38, hedeflerine 6 ay ile 2 yıl süren derin operasyonlarla sızıyor ve hırsızlığı gerçekleştirdikten sonra izleri takip edilmesin diye soygunları gerçekleştirdikleri bankaların sistemlerine tüm sistemi çökerten yazılımlar yüklüyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 2017 yılında füze programı nedeniyle Kuzey Kore’ye uygulanan yaptırımları sertleştirmişti. ABD ile Kuzey Kore arasında nükleersizleştirme için görüşmeler ülke başkanları seviyesinde sürerken Kuzey Kore son olarak 31 Temmuz’da iki balistik füze denemesi daha gerçekleştirmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.