Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Washington Post: “İki ülke de ketum davranıyor, mutabakatta güvenli bölgenin teknik detayları ile ilgili bilgi yok”

Türkiye’nin ABD ile Suriye’de güvenli bölge için anlaşması Batı medyasına da yansıdı. Financial Times’ta yer alan Laura Pittel imzalı haberde, iki tarafın çarşamba günü bir anlaşmaya varması ve bunun arka planı ele alınıyor. Haberde, bu anlaşma ile ilk olarak Türkiye’nin bölgedeki güvenlik endişelerini giderecek önlemlerin masaya yatırılacağı vurgulanıyor. Ayrıca, güvenli bölgenin güvenliği ile ilgili iki ülkenin Türkiye’de ortak olarak koordine edeceği bir merkezin kurulacağı da belirtiliyor.

Pittel, Türkiye’nin bu anlaşma öncesinde bölgede askeri bir operasyona hazırlandığını ve son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen pazar günü yaptığı açıklamaya değindi. Buna göre, Erdoğan açıklamasında, “Türkiye’nin sabırlı olduğunu ancak bu sabrın sınırı olduğunu” söyledi. Pittel anlaşmanın açıklanmasına rağmen, güvenli bölgenin nasıl işleyeceği ile ilgili iki ülkenin bir bilgi vermediğinin altını çizdi.

Pittel, iki ülkenin ortak deklarasyonunda güvenli bölgenin sadece bir barış koridoru olarak işletileceği bilgisinin paylaşıldığını yazdı. Pittel ayrıca, Türkiye’nin askeri operasyon isteğini artırmasının arkasındaki nedenlerden birinin de Türkiye’de bulunan 3,6 milyon Suriyeli göçmene yönelik duyulan rahatsızlık olduğunu da sözlerine ekledi.

Washington Post’ta ise Kareem Fahim ve Karen DeYoung imzalı haberde Türkiye-ABD anlaşması ele alındı. Habere göre, Türkiye ve ABD arasında Suriye’de güvenli bölge oluşturulması yönünde yapılan anlaşma ile Türkiye’nin Suriye’de olası bir askeri operasyon ihtimalinden kaçınılmış oldu.

Ancak aynı haberde, iki ülkenin son derece ketum davranarak güvenli bölgenin teknik detayları ile ilgili olarak hiçbir bilgi vermedikleri vurgulandı, “Güvenli bölgenin nereleri kapsayacağı, ne kadar büyüklükte olacağı ve nasıl işleyeceği meseleleri gündeme getirilmedi” denildi. Haberde, ABD’li yetkililerin perşembe günü (bugün) olası bir Türkiye operasyonundan çekindiği ve bu yüzden anlaşmaya gittiği belirtildi. Bu anlaşmayla Türkiye ile ABD arasında son dönemde F-35 ve S-400’den dolayı gerilen ilişkilerin bir ölçüde hafiflediği de vurgulandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.