Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: “Kayyum kararı, doğrudan saray tarafından verilmiş, hukuki değil siyasi bir karardır”

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı. Toplantının ardından basın açıklaması yapan CHP Sözcüsü Faik Öztrak; Mardin, Diyarbakır ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Belediye başkanlarının görevden alınması siyasi bir karar”

Açıklamasında, belediye başkanlarının görevden alınmasının siyasi bir karar olduğuna dikkat çeken Öztrak, “19 Ağustos 2019’da, yani bugün, millet iradesine ve sandığın namusuna yeni bir saray darbesi yapılmıştır. Bundan beş ay önce gerekli hukuki şartları yerine getirerek seçime giren ve millet iradesiyle seçilen Mardin, Diyarbakır ve Van belediye başkanları bu sabah görevden alındı. Yerlerine de o illerin valileri kayyum olarak atandı. Ülkemizde belediye başkanı olmanın koşulları bellidir. Önce Adalet Bakanlığı’ndan adli sicil kaydı belgesi alınır, sonra Yüksek Seçim Kurulu (YSK) adayların dosyalarını inceler; aday olmalarında hukuken sakınca görülmeyenler de seçime girerler. Bundan daha beş ay önce adli sicili temiz olan, sarayın vesayeti altındaki YSK tarafından da adaylıkları uygun görülen ve millet tarafından seçilen bu belediye başkanlarının görevden alınması kararı, hukuki değil siyasidir” dedi.

Görevden alınan belediye başkanları hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı olmadığını hatırlatan Öztrak, şöyle konuştu:

“Görevden alma kararı, idari bir karar gibi gözükse de doğrudan saray tarafından verilmiştir. Bu; ‘ülkede seçime girmek serbest, ama seçilmek yasak’ anlamına gelen bir karardır. Demokrasinin temelini oluşturan hukukun üstünlüğü ve seçme-seçilme hakkı, bu kararla bir kez daha açıkça yok sayılmıştır. Darbe dönemlerinde ne yapıldıysa bugün de o yapılmıştır. Parti devleti rejiminin, iktidar partisiyle sınırları nasıl yok ettiği bugün bir kere daha açıkça görülmüştür.

“Millet iradesiyle inatlaşılmaz

“Bugün sandığa ve seçmen iradesine sahip çıkmak, demokrasiye ve Türkiye’ye sahip çıkmaktır” diyen Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Millet iradesiyle inatlaşılmaz. 31 Mart’tan sonra yaşadıklarımız bunu açıkça ortaya koymuştur. Biz CHP olarak adalet temelli vicdan siyasetinden vazgeçmeyeceğimizi; demokrasiden, hukukun üstünlüğünden, seçme ve seçilme hakkının tam güvence altında olmasından yana taraf olduğumuzu milletimizin huzurunda bir kere daha ilan ediyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.