Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye ordusu Han Şeyhun’u kuşattı

İdlib’in güneyinde bulunan Han Şeyhun kasabası dün gece itibariyle Suriye ordusu tarafından kuşatıldı. Şam-Halep otoyolunda stratejik bir öneme sahip olan kasaba Heyet Tahrir el Şam’ın kontrolünde bulunuyordu. Han Şeyhun kasabasını tamamen kontrol altına almak isteyen Suriye ordusu, başkent Şam ile Halep arasında ikmal hattı oluşturmayı hedefliyor.

Suriye ordusu kasabayı kontrol altına alırsa TSK gözlem noktası kuşatma altında kalacak

Soçi Mutabakatı çerçevesinde silahsızlandırma bölgesi olarak ilan edilen bölgelerden biri olan İdlib’in güneyindeki Han Şeyhun kasabası üzerinde TSK’nın gözlem noktaları bulunuyor. Bölgenin hava sahası ise Rusya tarafından kontrol ediliyor. İdlib’in güneyinden hızlı ilerlemeler kaydeden Suriye ordusunun dün gece kentin batısından başlattığı operasyonlar neticesinde, TSK’nın 9 numaralı gözlem noktasının kuşatma altında kalabileceği öngörülüyor.

Putin: “Rusya, Suriye ordusunun İdlib’deki teröristlere karşı çabalarını destekliyor”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Fransa’da bir araya geldi ve burada İdlib’de yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. İdlib’in daha önce yüzde 50’sini kontrol eden silahlı grupların şu anda yüzde 90’ını kontrol ettiğini ifade eden Putin şöyle konuştu: “Saldırılar bu bölgeden düzenleniyor. İdlib’deki teröristler, buradan dünyanın farklı bölgelerine de hareket ediyor. Bu çok tehlikeli bir şey. İdlib’de bize ait hava üssüne birçok saldırı girişimi oldu. Bu nedenle Rusya, Suriye ordusunun İdlib’deki teröristlere karşı çabalarını destekliyor.”

“İdlib’in askeri müdahale ile düşmesi onbinlerce mültecinin Türkiye sınırında olması demek’’

İdlib’de Suriye ordusu ile muhalifler arasında süren çatışmalar üzerine Türkiye’nin bölgeye gönderdiği konvoya dün saldırı düzenlenmişti. Milli Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada üç sivilin öldüğünü, 12’sinin yaralandığını duyurdu. Bu gelişmeler uluslararası basında geniş yer buldu. Guardian’da yer alan haberde şu satırlara yer verildi: “Türkiye’nin müdahalesi, dünyanın en büyük insani krizlerinden birine dönüşen ve biteceğine dair işaret olmayan çetrefilli bir soruna yeni bir boyut ekliyor. Ankara artık Esad karşıtı muhalefeti güçlü bir şekilde desteklemiyor, Suriye’de soruna müdahil olmayı tamamen kendi çıkarları doğrultusunda şekillendiriyor. İdlib’in askeri operasyon sonucu düşmesine izin vermemekte de ısrarlı. Zira bu, onbinlerce mültecinin sınırlarında olması demek.”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: “Suriye’de Türk konvoyuna düzenlenen pervasız hava saldırısını şiddetle kınıyoruz”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Suriye’nin İdlib kentinde Türk askeri konvoyuna ve sivillere yönelik hava saldırısını kınadı. Ortagus, İdlib’deki 9 Numaralı Gözlem Noktası’na intikal etmekte olan Türk askeri konvoyuna ve İdlib’deki sivillere yönelik hava saldırısına ilişkin Twitter’dan yazılı bir açıklamada bulundu. Ortagus, açıklamasında, “Esad rejimi ve müttefikleri İdlib’de sağlanan ateşkese hemen geri dönmelidir. Bugün Türk konvoyuna yapılan hain hava saldırının ardından siviller, insani yardım ekipleri ve binalar acımasızca hedef alındı. Bu bitmesi gereken şiddeti kınıyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.