Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye ordusunun kuşattığı Han Şeyhun’da son durum: Muhalif gruplar kasabadan çekiliyor

Suriye ordusunun haftalardır süren çatışmaların ardından Han Şeyhun kasabasını kuşatması üzerine Suriyeli muhalif gruplar Latamina, Kefr Zita, Morek ve Merkaba gibi yerlerden çekildi.

Muhalif gruplara yakınlığıyla bilinen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), yaptığı açıklamayla silahlı grupların İdlib’in güneyi ve Hama’nın kuzeyinde yer alan bölgelerden çekildiğini doğruladı. Türkiye’nin “Soçi Mutabakatı” sonrası oluşturduğu askeri gözlem noktalarından olan 9 numaralı gözlem noktası, Morek bölgesinde bulunuyor. Böylece TSK’ya ait askeri gözlem noktası, tamamıyla Suriye ordusunun kuşatması altında kaldı.

İdlib neden önemli? Çatışmalar neden Han Şeyhun kasabasında yoğunlaştı?

İdlib, Suriye hükümetinin Halep’i kontrol altına almasının ardından muhalifler açısından ülkenin kuzeybatısındaki merkez haline gelmişti. İdlib’de bulunan silahlı gruplar arasında uzunca bir süredir devam eden çatışmalar neticesinde kent, ocak ayında cihadcı Heyet Tahrir el Şam’ın (HTŞ-eski el-Nusra) kontrolüne girdi. HTŞ şu an ülkedeki en güçlü cihadc örgütlerin başında geliyor.

Astana sürecinde “gerilimi azaltma bölgesi” olarak öngörülen İdlib’de muhalif gruplar kendi aralarındaki çatışmaları sonlandırıp ittifak kurarak, kentin yüzde 50’sini kontrol ederken yüzde 90’ını kontrol eder hâle geldi. Halep ile Şam’ı birbirine bağlayan M-4 ve M-5 otoyollarının üzerinde bulunun İdlib, Suriye ordusu için stratejik öneme sahip. Rusya’nın bölgedeki önemli askeri noktalarından olan Hmeymim Hava Üssü’ne yönelik saldırıların artmasıyla Suriye ordusu, 5 Ağustos’ta ateşkesi bitirdiğini duyurmuştu.

Suriye ordusunun bu hafta başında Han Şeyhun’un kontrolünü sağlamak üzere yürüttüğü kara operasyonu, Rus hava kuvvetlerinin bombardımanlarıyla sürerken Türkiye’nin 9 numaralı gözlem noktasına gönderdiği askeri konvoya hava saldırısı gerçekleşti. Saldırının ardından Milli Savunma Bakanlığı üç sivilin öldüğünü, 12’sinin yaralandığını duyurdu. Suriyeli muhalif kaynaklar ise ölü ve yaralıların konvoya rehberlik eden, Türkiye’nin desteklediği “Feylak el Şam” üyesi olduğunu kaydetti. İdlib’in çevresindeki vilayetlerin Suriye ordusunun kontrolünde olması İdlib’de yaşanan çatışmaların yoğunlaşabileceğine işaret ediyor.

Çavuşoğlu: “Gözlem noktasını başka yere taşıma niyetimiz yok”

Suriye’de süren gerginlikle ilgili El Salvador Dışişleri Bakanı Alexandra Hill ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ile temas halinde olduklarını ve gözlem noktasının güvenliği için gerekenin yapılacağını vurguladı. Çavuşoğlu, “9. gözlem noktasını başka yere taşıma gibi bir niyetimiz yok. Suriye’nin ateşle oynamaması gerekiyor. Askerimizin güvenliği için ne gerekiyorsa yaparız’’ dedi.

Ünal Çeviköz: “Türkiye’nin Soçi Mutabakatı’ndan çekilme zamanı gelmiştir”

CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Çeviköz şunları söyledi:

“Biz mutabakatın başından itibaren Türkiye’nin, başaramayacağı bazı misyonları üstlenmesinin çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekmiştik ve bunu sürekli olarak dile getirmiş ve vurgulamıştık. Rusya ile Türkiye arasında ciddi bir görüş farklılığı oluşmuştur. Bu da Soçi Mutabakatı’nın artık çöktüğü anlamına gelmektedir. O zaman yapılacak şey nedir? Biz, yeni şehit cenazelerinin gelmesini istemiyoruz. Herhangi bir şekilde İdlib’de bulunan Mehmetçik’in saçının teline zarar gelirse, bunun sorumlusu Suriye ordusu veya Rusya olmayacaktır. Onun için en kısa zamanda Mehmetçik’in İdlib’deki gözlem noktalarındaki askerlerimizin güvenliğinin sağlanması için gereken tedbirlerin derhal alınması artık şart olmuştur. Eğer Türkiye’nin Soçi Mutabakatı’nı daha fazla yürütme imkânı kalmamışsa, o zaman bu mutabakattan çekilmesinin de zamanı gelmiştir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.