Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD’li mevkidaşı Mark Esper ile görüştü: Güvenli Bölge planının birinci aşaması başladı

Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) bugün yapılan açıklamada, Hulusi Akar ile Mark Esper’in çarşamba akşamı telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi. Bakan Akar tarafından, görüşmede Suriye’de Fırat’ın doğusundaki “Güvenli Bölge”ye ilişkin Türkiye’nin bilinen görüş ve beklentilerinin ifade edildiği aktarıldı. Akar, zaman kaybetmeksizin takvimde belirlenen esasların oluşturulması gerektiğini söyledi. Pentagon’dan yapılan açıklamada ise ABD ve Türkiye‘nin, üzerinde anlaştıkları planı aşamalı olarak ve koordineli şekilde uygulayacakları belirtildi.

MSB’nin yaptığı açıklamanın devamında, “İki bakan tarafından Güvenli Bölge’nin oluşturulmasına ilişkin planın birinci aşamasının bugünden itibaren başlatılması ile planlamanın ileri aşamalarını ele almak amacıyla askeri heyetlerin en kısa zamanda Ankara’da tekrar bir araya gelmeleri hususlarında mutabık kalındı’’ denildi.

Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, “Sayın Trump’la bir telefon görüşmesi hazırlığı yapıyoruz” dedi. Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın, bu görüşmede Güvenli Bölge sürecine ve kapsamına ilişkin istişarede bulunacağını aktardı.

Güvenli Bölge konusunda mutabık kalınan plan uygulanacak

Pentagon‘dan yapılan açıklamada Esper ve Akar‘ın, askeri heyetlerin Suriye‘nin kuzeydoğusunda birlikte çalışmalarından övgüyle bahsetti ve bölgede oluşturulan güvenlik mekanizmasının uygulanmasından memnuniyetlerini dile getirdi. Açıklamanın devamında, “Bakan Esper ve Bakan Akar, Suriye’nin kuzeydoğusuyla ilgili güvenlik mekanizmasının uygulamaya konmasını memnuniyetle karşılamıştır. ABD ve Türkiye, planı, aşamalı olarak ve her zaman koordineli şekilde uygulayacaktır” denildi.

“Suriye’de güvenlik ve istikrarın sağlanması önemli’’

Öte yandan; Bağdat temaslarının ardından Erbil’i ziyaret eden Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanı Şoreş İsmail ile bir araya geldi. İkilinin düzenlediği basın toplantısında, ABD ile Türkiye’nin koordineli olarak oluşturacağı “Güvenli Bölge” ile ilgili açıklamalarda bulunan Karrenbauer, Suriye’de güvenlik ve istikrarın çok önemli olduğunu vurguladı. Alman bakan açıklamanın devamında, ’’Suriye’deki durumu dikkatle izliyoruz. Orada yürütülen süreç, Irak’ın güvenlik durumunu da etkileyecek” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.