Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ege “ciğerlerini” kaybetti: Beş günde dört yangın

Balıkesir‘in Edremit ilçesinde Akçay ve Dalyan arasında kalan sazlık alanda dün yangın çıktı. Yangının çıktığı yere bir kilometre uzaklıktaki yerleşim yerlerinde bulunan bölge sakinleri ve tatilciler panik yaşarken, Akçay ve Dalyan arasındaki kara yolunda trafik, alevler yüzünden durma noktasına geldi. Araçlarından inen yurttaşlar, itfaiye ve orman ekiplerine yardım etti. Göçmen kuşların uğrak noktası olarak bilinen sazlık alanda çok sayıda canlının yaşamını yitirdiği belirtildi. Alevler iki saat süren müdahalenin ardından kontrol altına alınırken, yangında 50 hektarlık alanın zarar gördüğü belirlendi.    

Marmaris’te beş günde üç yangın

Muğla’nın Marmaris ilçesinde ise son beş günde üç yangın çıktı. Beldibi Mahallesi’ndeki ormanlık alanda çıkan yangına Muğla Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki helikopterle havadan, çok sayıda arazöz ve orman işçisi ile de karadan müdahale edildi. Yerleşim yerlerine sıçramadan söndürülen yangında, iki dekar alan zarar gördü. Marmaris Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği ve olay yeri inceleme ekipleri, yanan alanda sabotaj ihtimaline karşı inceleme yaptı. Öte yandan, söndürülen alanın yaklaşık 500 metre güneyinde yeni bir yangın daha çıktı. Ekipler, yangına kısa sürede müdahale ederek söndürdü.

“İzmir tarihinin en büyük yangınlarından birinde beş bin hektar alan zarar gördü”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentteki İsmet İnönü Kültür ve Sanat Merkezi’nde üçüncü kez düzenlediği “İzmir Buluşmaları” etkinliğinde, İzmir yangınının bilançosunu açıkladı. Soyer, Karabağlar ilçesinde başlayıp Seferihisar ve Menderes ilçelerine sıçrayan ve iki gün beş saat sonra kontrol altına alınabilen orman yangınlarına ilişkin, “Bir büyük orman yangını, büyük felaket yaşadık. Bu felaket belki de İzmir’in en büyük yangınlarındandı. Yanan alan 500 hektar olarak belirtildi. Fakat yaptığımız tespitler 5 bin hektar alanın üzerinde bir alanın yandığını gösteriyor. İzmir tarihine baktığımız zaman bu yangının en büyük yangınlardan biri olduğunu söylemek yanlış değil. İzmir ciğerlerini kaybetti” dedi.

Soyer, Twitter hesabından yaptığı çağrıyla İzmirliler’i, yanan alanda 30 Ağustos’ta düzenlenecek İzmir Buluşması’na çağırdı.

THK’den Pakdemirli’ye yalanlama: “Uçaklarımız ne eski ne de bozuk

Öte yandan, Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarına ilişkin yangından sonra başlayan tartışmalar da sürüyor. Sözcü’den Emin Özgönül’e konuşan bir THK yetkilisi, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “Bu uçaklar eski, bozuk, yağ kaçırıyor” sözlerine yanıt verdi. Yetkili, “Yangın söndürme uçaklarımız ne bozuk, ne eski ne de yağ kaçırıyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Orman bürokrasisi sayın bakanı yanlış yönlendiriyor. THK’deki uçaklardan beşi faal, dördü Ankara’da, biri İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda yangınlara müdahale edecek biçimde bekliyor. Hepsinin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden onaylı uçuşa elverişli olduğuna dair sertifikası var. Bakımları yeni yapıldı, belgeleri alındı. ‘Gelin’ desinler, motor çalıştırır gideriz. Yangın söndürme uçaklarımız Kanada yapımı CL-215 modeli. Bütün dünya bu yangın söndürme uçaklarını kullanıyor. Geçen sene bu uçaklarla Yunanistan’daki yangına müdahale ettik ve o yangını bizim uçaklarımız söndürdü. (İzmir’deki) yangına müdahale eden kiralık helikopterlere bakın. Kazakistan’dan şuradan buradan toparlanmış, onaydan da geçmemiş.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.