Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Milli Savunma Bakanı Akar’dan İdlib açıklaması: “Rus makamlarına yapılan tüm uyarılara rağmen Şam rejimi operasyonlarına devam ediyor”

İdlib’de yaşanan çatışmalar sırasında Morek’teki TSK’ya ait 9. gözlem noktasına intikal eden Türk konvoyuna yapılan saldırı ve sonrasında gözlem noktasının Suriye ordusu tarafından ablukaya alınması üzerine Türkiye, diplomatik girişimlerine hız verdi. Bu kapsamda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın da Rusya’ya giderek Putin ile bir araya gelecek.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İdlib’de yaşanan gelişmelere ilişkin Ege Ordu Komutanlığı ziyareti sonrasında açıklamalarda bulundu. İdlib’de yaşanan çatışmaların, Suriye ordusunun ateşkes ihlalleri sonucu ortaya çıktığını belirten Akar, “Rejimin bir bölgeyi yani Han Şeyhun bölgesini harekât alanı ilan etmesi, burayı giriş çıkışlara kapatması ve operasyon yapması İdlib ile ilgili anlaşma ve mutabakatlara kesinlikle aykırı. Bu operasyonlar sorunların çözümüne değil, tam tersine durumun daha da içinden çıkılmaz hale gelmesine neden oluyor. Rusya ile yapılan mevcut mutabakat ve anlaşmalara aykırı olarak rejim tarafından gerçekleştirilen operasyonlar sivil ve masum insanlara büyük zararlar veriyor” dedi.

Öte yandan Akar, İdlib’deki gözlem noktalarına olası saldırılara karşı hazırlığın yapıldığını ve Türkiye’nin gerektiğinde meşru müdafaa hakkını kullanacağını vurguladı. Bölgede yaşanan çatışmaların büyük bir insani krize yol açabileceğini belirten Akar sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Saldırılar 700’den fazla kadın, çocuk, genç ve yaşlı masum insanın hayatını kaybetmesine, 500 binden fazla insanın yaşam alanlarını terk etmesine, güvenli olarak gördükleri sınırlarımıza doğru göç etmesine neden oldu. 4 milyon Suriyeli’ye ev sahipliği yapan Türkiye’ye yönelik ilave göç daha büyük insani trajediye neden olabilir.”

TSK’de, İdlib’ten sorumlu tümen komutanı ve yardımcısının da bulunduğu beş general istifa etti” iddiası

Çeşitli medya kuruluşlarında yer alan “TSK içerisinde Suriye sınırına yakın yerlere komuta eden beş generalin istifa ettiği” iddiası geniş yankı uyandırdı. Haberlere göre, Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) 1 Ağustos’ta açıkladığı kararlarının ardından TSK’de görev yapan beş general istifa etti. İstifa edenler arasında, YAŞ’ta Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan İdlib’den sorumlu 6. Mekanize Piyade Tümeni ve Müşterek Özel Görev Kuvvet Komutanlığı’na atanan Tümgeneral Ahmet Ercan Çorbacı ile yardımcısı Tuğgeneral Ertuğrul Sağlam da yer aldı.

Hizbullah lideri Nasrallah : “İdlib’i yakında kurtaracağız. Daha sonra Suriye’nin bütün topraklarını özgürleştirmek için Fırat’ın doğusuna da yöneleceğiz’’

Öte yandan, Lübnan’da düzenlenen bir törende İdlib ile ilgili açıklamalarda bulunan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Suriye ordusu ile birlikte başarılı mücadeleler verildiğine dikkat çekti. 2011’den beri merkezi hükümetin kontrolü kaybettiği Suriye’nin “kurtarılmasına” az kaldığını belirten Nasrallah şöyle konuştu:

“Suriye’de istikrarlı bir şekilde zafere doğru ilerliyoruz. Teröristler tarafından işgal edilen İdlib’i yakında kurtaracağız. Daha sonra Suriye’nin bütün topraklarını özgürleştirmek için Fırat’ın doğusuna da yöneleceğiz. 2011’de parçalanması için üzerinde planların yapıldığı Suriye topraklarının kurtarılmasına az zaman kaldı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.