Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Binlerce kişi İdlib’den Türkiye sınırına akın etti

İdlib’de Suriye ordusu ve Rusya’nın saldırıları devam ederken, İdlib’den kaçan binlerce kişi Türkiye sınırına dayandı. Bab el Hava (Reyhanlı) sınır kapısında Türkiye’nin gözlem noktaları aracılığıyla Rusya’ya istihbarat sağladığını iddia eden binlerce kişi Türkiye aleyhine sloganlar attı. Protestoların şiddetlenmesi üzerine Türkiye sınırındaki güvenlik güçleri gruba tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale etti. Ayrıca, protestocu grubun içerisinde silahlı ve askeri üniformalı kişilerin olduğu gözlendi. Protestolara katılan grup, Suriye ordusu ve Rusya’nın saldırılarını derhal durdurmasını ve Avrupa’ya geçiş için Türkiye’nin sınır kapılarını bir an önce açmasını istiyor.

İdlib’den kaçan binlerce kişi Türkiye sınırına doğru ilerliyor
Protestoların şiddetlenmesi üzerine TSK’ye bağlı kolluk güçleri gruba müdahale etti.

Suriye’de, yüzde 90’ı Heyet Tahrir el Şam’ın (eski adıyla El Nusra) kontrolünde bulunan İdlib, Suriyeli muhaliflerin de kendini ifade ettiği yegâne merkez olarak gösteriliyor. Kentte Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre yaklaşık üç milyon sivil yaşıyor. Özellikle Hama hattına yakın olan bölgelere yönelik devam eden hava saldırıları sonucu 150 bin sivilin bölgeden Türkiye sınırındaki kırsal alanlara göç ettiği biliniyor. Sivillerin çadırkentlerde kalması ve yiyecek içecek ihtiyaçlarının şu an için sadece AFAD tarafından karşılanması yeni bir insani kriz ihtimalini artırıyor.

Sınırdaki bu gelişmelerin yaşandığı saatlerde ise Rusya Savunma Bakanlığı‘ndan bir yazılı açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada Suriye ordusunun, yarından itibaren Suriye’nin İdlib bölgesinde tek taraflı ateşkes ilan ettiği duyuruldu.

Açıklamada, “Rusya Tarafları Uzlaştırma Merkezi, durumu istikrara kavuşturmak için Suriye ordusunun 31 Ağustos 06.00 itibariyle, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde tek taraflı olarak ateşkes ilan etmesi konusunda anlaştı” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.