Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankaralılar’a göre, ulaşım zammının tek sorumlusu belediye değil: “Her şeye zam geldi”

Haber: Özge Çakır & Özgür Özdemir

Ankara Büyükşehir Belediyesi, gider ve maliyet artışı nedeni ile toplu taşıma ücretlerine zam yapıldığını açıkladı. Yapılan açıklamada, EGO Genel Müdürlüğü’nün 2019 yılını yaklaşık 630 milyon lira zararla kapatmasının tahmin edildiği de belirtildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde, toplu taşımada fiyat artış oranının belirlenmesi için oluşturulan komisyon, EGO’nun 2016-2019 yılları arasında gider ve maliyet kalemlerindeki artış nedeniyle, bütçe gelir-gider farkında yaşanan artışı yüzde 283,54 olarak belirledi.

Büyükşehir belediyesinin bu hesaplamaları, Ankara’da toplu taşıma araçlarını kullanmak isteyen isteyenlerin cebinden 2 lira 50 kuruş yerine 3 lira 25 kuruş çıkması anlamına geliyor. Medyascope Ankara ekibinden Özge Çakır ve Özgür Özdemir, başkentin merkezi Kızılay’da, toplu taşıma araçlarını bundan böyle yüzde 30 zamlı olarak kullanacak vatandaşlarla konuştu, onlara bu zammı nasıl değerlendirdiklerini sordu.

3 lira 25 kuruş fazla ama her şeye zam geldi”

Medyascope’un mikrofon uzattığı insanların çoğu, 3 lira 25 kuruşun başkentte ulaşımı sağlamak için gereğinden fazla bir miktar olduğunu düşünüyor. Yapılan zamdan memnun olmamakla beraber, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu zamdan direkt olarak sorumlu tutulamayacağını düşünenler de var.

Aslında Ankaralılar, son dönemde arka arkaya gelen zamlarla yükselen akaryakıt ve doğalgaz fiyatlarının Ankara’da toplu ulaşıma yapılan zammın habercisi olduğu kanısında. Bazı vatandaşlar ise, kısa mesafe katedecek yolcularla uzun mesafe gidecek olanların aynı ücreti ödemesinin adil olmadığı gerekçesiyle, İstanbulkart tarifelerinde olduğu gibi, ‘bakiye iade’ yönteminin uygulanabileceğini öne sürdü.

Öğrenci indirim tarifesinde değişiklik yok ancak Ankarakart transfer ücreti herkes için yükseldi

EGO Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen ve 2 Eylül Pazartesi sabah saat 06:00 itibariyle uygulamaya geçirilen yeni tarife, öğrenci indiriminden faydalananlar için fiyatta bir değişikliğe neden olmadı. Başkentte öğrenciler toplu taşıma araçlarından 1 lira 75 kuruş ödeyerek faydalanmaya devam edecek.

Ancak 75 dakika içerisinde gerçekleştirilen transferlerde 2 Eylül’den önce 25 kuruş ödeyen öğrenciler, şimdi 75 kuruş ödeyecek. Diğer kullanıcılar için Ankarakart transfer ücreti ise 1 lira iken, 1 lira 60 kuruş oldu.

Araçlarda kredi kartı ile ödeme yapmak da mümkün, ancak bu durumda yolcular 4 lira ödeyecekler. “Kullan at” olarak bilinen tek kullanımlık Ankarakart için ise 3 lira yerine artık 4 lira ödenecek.

2 Eylül Pazartesi itibariyle, EGO otobüsleri, Ankaray, Metro, Teleferik ve Özel Taşıma Araçları’nda (ÖTA) geçerli olan Ankarakart, Özel Halk Otobüsleri’nde (ÖHO) de geçerli hale geldi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler