Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya ve İran’dan güvenli bölge açıklaması: “Türkiye’nin endişelerini anlıyoruz”

Rusya Dışişleri Başkanı Sergey Lavrov, İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile dün Moskova’da görüştü. Türkiye’nin Suriye’de kurmak istediği güvenli bölgeye ilişkin bir soruya Lavrov, “Türkiye’nin, sınırlarında güvenliğinin sağlanması konusundaki meşru çıkarlarını kabul ediyoruz. Kürt meselesini ciddi bölgesel soruna dönüştürmeyecek kararlara ihtiyaç var. ABD ile Türkiye arasında alınan kararlar bağlamında Fırat’ın doğusunda yaşayan Arapların çıkarlarına saygı duyulmasından yanayız. Suriye’nin egemenliğine ve bütünlüğüne saygı duyulmasını gerektiren kararları destekleyeceğiz” dedi.

Lavrov, ABD’nin Suriye’nin kuzeyindeki faaliyetlerinin bölgede yaşayan farklı aşiretler arasında anlaşmazlığa neden olduğunu ve ülkenin bütünlüğünü bozduğunu söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise, Türkiye’nin sınırlarını korumak konusunda endişelerini anladıklarını, uluslararası hukuka saygılı hareket edilmesi ve Suriye yönetimiyle işbirliği geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen cumartesi günü, Harp Okulları Diploma ve Sancak Devir Teslim Töreni’nde yaptığı açıklamada, “Şu ana kadar yaşanan gelişmeler güvenli bölge kavramı konusunda, bizim söylediklerimizle Amerika’nın ifade ettiği makasın maalesef çok açık olduğuna işaret ediyor. Gerçi Müşterek Harekât Merkezi’nin kurulması, İHA ve helikopter uçuşları gibi birtakım müspet gelişmeler var. Ancak biz doğrudan kendi askerlerimizin güvenli bölgeyi kontrol etmesi dışında bir çözüme rıza gösteremeyiz” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.