Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da bir ilk: Kadın ve erkeklerden oluşan cemaat, kadın imamların arkasında namaz kıldı

Fransa’nın başkenti Paris’te cumartesi günü ilk kez iki kadın imam cemaate namaz kıldırıp, vaaz verdi. Eva Janadin ve Anne-Sophie Monsinay, her ikisi de başı açık halde, kadın-erkek karışık halde oturan 60 kişilik gruba verdikleri vaazda, Kuran’da İslam’ın kadın imamları yasakladığına dair bir ifade bulunmadığını anlattı.

Kadın imamların önündeki engelin Kuran’ın ya da hadislerin değil, kültürel, toplumsal ve psikolojik nedenlerin söyleyen Janadin ve Monsinay, ilerici ve aydınlanmış bir İslam vizyonunu savunuyor.

Eva Janadin ve Anne-Sophie Monsinay, Fransa’da cemaate namaz kıldıran ilk kadın imamlar oldu.

Avrupa’da en büyük Müslüman nüfusu barındıran ülkelerden biri olan Fransa’da, camilerde görev alan kadın imam yok. Her ikisi de sonradan İslamı seçen Janadin ve Monsinay ise, şimdilik ayda bir kez kiralık bir odada cemaatle buluşacak. Zira ikili henüz kalıcı bir yer edinmek için ihtiyaç duydukları fonu bulamamış.

Eva Janadin ve Anne-Sophie Monsinay ilerici ve aydınlanmış bir İslam vizyonunu savunuyor.

Kadın imamların arkasında namaza duranlardan biri olan ve pazarlamacılık yaptığını söyleyen 41 yaşındaki Afida, camilerde kadınlara fazla yer açılmamasından yakınarak böyle bir mescidin varlığından memnuniyet duyduğunu söylüyor: “Erkeklerin kaçamak bakışlarından rahatsız olduğum için camiye pek gitmiyordum. İlk kez burada ibadet için doğru yerde olduğumu hissettim.”

35 yaşındaki Mustafa Çağrı da İslam’da kadın-erkek ayrımı olmadığını savunarak, “Bu mescit benim için İslam’ın aslına dönüşünü simgeliyor” diyor. Fransa’da yaşayan Cezayirli öğrenci Mehdi ise kadın-erkek karışık ibadet etmenin kendisine ilginç geldiğini belirtmiş gazetecilere.    

Danimarka’da da kadın imamlar ilk kez cuma namazı kıldırdı

Kopenhag’daki Meryem Camisi’nin imamları Şirin Khankan ve Saliha Marie Fetteh.

Geçen hafta Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da benzer bir ilk yaşandı. İlk kez iki kadın imam, Şirin Khankan ve Saliha Marie Fetteh, cemaate cuma namazı kıldırdı. Bir alışveriş merkezinin ikinci katında geçen şubat ayında açılışı yapılan İskandinavya’nın ilk kadınlara özel camisi olan Meryem Camisi’nde cuma namazını 60 civarında kadın kıldı. Fin bir anne ile Suriyeli göçmen bir babanın kızı olan Khankan, Şişli Belediyesi ve İngiltere Büyükelçiliği’nin ortaklaşa düzenlediği “Uluslararası İnsan Hakları Savunucuları Konferansı” için 2017’de İstanbul’a da gelmişti.

Amerikalı Müslüman feminist ve din alimi Amina Wadud, 2015 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti’ni Cape Town kentinde kadın-erkek karma bir cemaate namaz kıldırmıştı.

Hollanda’da cuma namazı ilk kez bir kadın tarafından 2017’de kıldırılmıştı. 2005’te New York’ta kıldırdığı cuma namazıyla dikkat çeken ABD’li Müslüman kadın teolog Dr. Amina Wadud, Amsterdam’daki Paradiso Konser Salonu’nda cemaate önderlik etmişti.

Almanya’nın başkenti Berlin’de 2017’de açılan İbn Rushd-Goethe Camii’nde kadın ve erkekler yan yana namaz kılıyor, caminin kapıları tüm mezheplere açık. Türkiye doğumlu avukat, kadın ve insan hakları savunucusu Seyran Ateş de bu camide Almanya’nın ilk kadın imamı olarak cemaate namaz kıldırıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.