Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da her üç kişiden biri aile içi şiddetten etkileniyor

Rusya’da kamuoyu araştırmaları yürüten sivil toplum kuruluşu Levada-Center, ülkede gerçekleştirdiği şiddet araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Buna göre Rusya’da üç kişiden biri aile içi şiddetten mustarip.

Levada-Center, araştırmayı 22-28 Ağustos tarihleri arasında Rusya’nın 50 farklı coğrafi bölgesinde 1608 kişi ile gerçekleştirdi. Araştırmada görüşülen insanlara ne sıklıkla şiddete maruz kaldıkları veya tanık oldukları soruldu.

Araştırmaya göre, bir şekilde şiddete tanık olanların oranı yüzde 31. Yüzde 19’luk bir kesim sosyal çevrelerinde, yüzde 7’lik bir kesim ebeveynleri arasında ve yüzde 5’lik bir bölüm ise kendi aileleri içindeki şiddetten etkileniyor. Katılımcıların yüzde 68’i ise şiddet olaylarına tanık olmadığını söyledi.

Şiddete uğradığını en fazla duyurmak isteyen kesim ise 40-54 yaş aralığındaki düşük eğitim seviyesine sahip kişiler ve kadınlar.

Ankette Rus halkına, üç kız kardeşin kendilerini taciz eden babalarını öldürmelerine ilişkin görüşleri de soruldu. Araştırmaya göre, soruya cevap veren katılımcıların yüzde 41’i kız kardeşleri desteklerken yüzde 29’u ise yaptıklarının yanlış olduğunu belirtti. Kadınların yüzde 47’si, erkeklerin ise yüzde 33’ü kız kardeşleri desteklediklerini söyledi.

Temmuz 2018’de, basında Kaçaturyan kardeşler olarak bilinen üç kız kardeş kendilerine ve annelerine yıllarca fiziksel, psikolojik şiddet uygulayan ve taciz eden babalarını uykusundayken öldürmüş ve ardından teslim olmuştu. Olayın meşru müdafaa kapsamına girip girmediği Rusya’da uzun süredir tartışılıyor. Kamuoyunun bir bölümü kız kardeşleri desteklerken diğer bölümü cinayetin planlı olduğu kanısında. Rusya, 2017 yılında aile içi şiddet teşkil eden bazı eylemleri suç olmaktan çıkarmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.