Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Genç gazetecileri geliştirmeyi hedefleyen NewsLabTurkey Akademi, Ocak 2020’de başlıyor

NewsLabTurkey 2020 yılında sektörden ve akademiden eğitmenler eşliğinde 16 gün sürecek program kapsamında 20 gazetecinin eğitileceği bir program düzenliyor.

Serbest çalışan, mezun ya da kariyerinin henüz başındaki gazetecilerin yeteneklerini artırarak haber endüstrisinin gelecekteki liderleri olmalarını amaçladığı söylenen ve The Guardian Foundation tarafından desteklenen NewsLabTurkey Akademi’de hedef, katılımcılara uluslararası standartta medya becerileri kazandırmak ve kendi haber projelerini kurmaları için onlara mini ödeneklerle katkı sağlamak.

Geliştirilen eğitim programı yalnızca gazetecilik becerileri, trendleri yahut gazetecilik etiğini değil; gazeteciliğin değişen günümüz koşullarında işlevsel olabilecek iş modelleri ile girişimcilik konularını da içeriyor ve ileride de sürdürülebilir pratikleri katılımcılarına benimsetmeyi amaçlıyor. Program 2020 Ocak ayının sonundan başlayarak bahar döneminde sekiz hafta sonu boyunca İstanbul’da donanımlı eğitmenler ve gazeteciler eşliğinde gerçekleştirilecek.

Hangi dersler var?

Eğitim üç ana temayı kapsıyor: içerik üretimi, iş modelleri, hukuk ve etik. Bu kapsamda verilecek derslerin listesi ise şöyle:

İçerik Üretimi: Mobil gazetecilik, veri gazeteciliği, podcast ve radyo yapımcılığı, haber yazımı, TV ve radyo için sunuculuk, WordPress ve web tasarım geliştirme, uygulama pazarına ve sohbet botlarına giriş, dijital güvenlik, e-bülten üretimi, profesyonel video düzenleme, fotoğraf.

İş ve Gelir Modelleri: Haber medyası için iş modelleri, kitle oluşturma ve kitle fonlaması, arama motoru optimizasyonu ve içerik yönetimi, platformlar ve web siteleri için dijital reklam, haber formatları için yeni fikirler.

Hukuk ve etik: Gazetecilik ve hukuk, haber medyasında kutuplaşma ve nefret diliyle savaşmak, sosyal ağlarda yalan haberle savaşmak.

Katılımcılara uzman desteği

Her bir öğrenci sunmuş olduğu proje fikri hakkında uzman olan bir danışman ile çalışarak, projesinin gerekliliklerini yerine getirebilmesi için uzman desteği alacak.

Jüri tarafından başvuruları kabul edilen projelere, başarıya ulaşmalarını desteklemek ve üretim süreçlerinde harcanan temel masraflar konusunda yardımcı olmak için ödenek verilecek. Ödenek 7 bin TL civarında olacak fakat her bir proje için ihtiyaçlara göre belirlenecek. Ödenekler teklif edilen bütçeye göre değişiklik gösterebilecek.

Kimler başvurabilir?

Serbest çalışanlar, mezunlar ve kariyerinin başındaki gazeteciler veya gazetecilikle iş ya da ticaret kolu olarak ilgilenenler, gazetecilik ve haber üzerine deneyimi olanlar (üniversitede gazetecilik eğitimi almış olmak zorunlu değil), bir haber projesi ya da bir haber ürünü fikri olanlar, ocak ayının sonundan başlayarak sekiz hafta sonu boyunca İstanbul’daki eğitimlerin tamamına katılabilecek olanlar programa başvurabilir.

Başvurular nasıl olacak?

Katılmak isteyenlerin başvuru formunu doldurarak CV’leriyle birlikte akademi@newslabturkey.org mail adresine 20 Ekim 2019 tarihine kadar göndermeleri gerekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.