Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Huawei “Google”sız ilk telefonunu tanıttı, herkesin aklında aynı soru: “Google Play Store’suz android ne kadar başarılı?”

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşından en çabuk etkilenen şirketler hem ABD’li hem de Çinli telekomünikasyon devleri oldu. Apple‘ın tedarik ve üretim zinciri Çin ve ABD’nin gümrük duvarlarının yükselmesinden etkilenirken, Apple’ın en yakın ve en hızlı büyüyen rakibi Huawei ise hem gümrük vergilerinden hem de mobil cihazların işletim sistemlerinde IOS‘un en büyük alternatifi olan Android sistemlerin en büyük uygulama sağlayıcısı Google‘ın ürünlerine getirilen yasaktan etkilendi. Android her ne kadar Google kökenli olsa da herkesin ürünlerinde kullanabildiği açık bir kaynak. Geçen yıldan bu yana yeni Huawei ürünlerinde Android taban kullanabilse de Google ürünlerine ve Android tabanlı uygulamalara erişim sağlanan Google Play Store‘a bağlanılamıyor.

Çin’in teknoloji devi ile başta Amerika olmak üzere Batılı ülkelerin gerilimi önce Huawei’nin, altyapısının kullanıldığı ülkelerde teknolojik casusluk yaptığı iddiaları ile başladı. Huawei kurucusu ve CEO’su Ren Zhengfei‘in kızı Sabrina Meng Wanzhou ABD’nin isteği üzerine Kanada’da gözaltına alındı ve yüksek bir kefaletle serbest kaldı. Wanzhou’nun gözaltına alınması Çin’de büyük tepki yarattı. Huawei’nin casusluk faaliyeti iddiaları, İngiltere’de Savunma Bakanı’nın istifasına bile yol açtı.

Huawei, yeni nesil akıllı telefonu Huawei Mate 30’u geçen gün Almanya’nın Münih kentinde tanıttı. Telefonun çok kabiliyetli kamera sistemi ve Samsung’un Galaxy uygulamaları öne çıksa da Google uygulamalarının eksikliği bir dezavantaj olarak görülüyor. Mate 30 açık kaynaklı android sistemi üzerinde çalışıyor ancak Google uygulamalarına ve Google Play Store’a erişimi yok. 

5G uyumlu Huawei Mate 30 serisi, Kirin 990 adlı yeni nesil işlemcisi, fullview ekranı ve 40 megapiksellik Leica objektifli kameraları ile çok gelişkin cihazlar olmakla birlikte, Google ürünlerine ve Google Play Store’a erişemiyor olmaları kullanıcıların ürüne nasıl bakacakları sorusunu beraberinde getiriyor. Yeni nesil Huawei cihazlarda Google Play Store yerine Huawei Appstore isimli uygulama bulunuyor. Huawei “Google”sız ürünleri ile piyasada tutunmayı başarabilirse bu, uluslararası piyasada bugüne kadar istediği başarıyı sağlayamayan Samsung Galaxy Apps‘in de yükselişine yardımcı olabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.