Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’in teknoloji devi Huawei’nin kurucusunun kızı ve CFO’su Kanada’da gözaltına alındı

Çinli teknoloji devi Huawei’nin kurucusunun kızı ve şirketin CFO’su Sabrina Meng Wanzhou, ABD’nin talebi üzerine Kanada’nın Vancouver şehrinde 1 Aralık’ta gözaltına alındı. ABD’nin İran’a uyguladığı ambargoyu delmekle suçlanan Meng Wanzhou yarın ABD’ye gönderilmek üzere hakim karşısına çıkacak.

Kanada Adalet Bakanlığı’nın bugün yaptığı açıklamanın ardından Çin Dışişleri Bakanlığı iddiaların mesnetsiz olduğunu ve Sabrina Meng Wanzhou’nun derhal serbest bırakılmasını beklediklerini duyurdu.

Annesinin soyadını kullanan Wanzhou, babası ve Huawei ‘nin kurucusu Ren Zhengfei’in ardından şirketin yeni lideri olarak görülüyordu. 1993 yılından beri Huawei’de çalışan Meng Wanzhou’nun gözaltına alındığı saatlerde ABD Başkanı Trump ve Çin lideri Xi, iki ülke arasında şimdilik 90 gün sürecek gümrük vergilerinin karşılıklı indirimi konusunda anlaşmışlardı. Çin Halk Cumhuriyeti’nin en güçlü teknoloji şirketleri arasında yer alan Huawei’nin en üst düzey yöneticilerinden birinin İran’a ambargoyu delme suçlamasıyla gözaltına alınmasının, iki ülke arasındaki gerilimi artırabileceği ve varılan anlaşmayı tehlikeye sokabileceği belirtiliyor.

Hong Kong merkezli South China Morning Post gazetesinde yer alan habere göre Wanzhou, şirket içi bir toplantıda çalışanlara Huawei’nin bazı kanuni gereklilikleri yerine getiremediği için bir maliyetle karşı karşıya kalabileceğini belirtmiş. Meng Wanzhou 29 Ekim’de babası ve Huawei’nin kurucusu Ren Zhengfei ile birlikte şirketin içinde bulunduğu durumla ilgili bir toplantı düzenlemişti.

Amerika Birleşik Devletleri, bu yılın başlarında, Huawei gibi bir Çin teknoloji devi olan Shenzhen merkezli ZTE’ye Kuzey Kore ve İran ile ticaret yaptığı iddiasıyla, ABD’li telekomünikasyon ekipman şirketi ile iş yapmasını engelleyen ihracat yasağını getirmiş ve ZTE çöküşün eşiğine gelmişti. Yasak daha sonra 10 yıla yayılan denetim ve 1,76 milyar dolarlık para cezası karşılığında kaldırılmış, şirketin anlaşma şartlarına uyup uymadığını denetlemek için ABD’li bir yetkili görevlendirilmişti.

ZTE’den farklı olarak, Huawei, ABD ve İran’ın Kuzey Kore’ye ihracat yaptırımlarını ihlal etmekle resmen suçlanmamıştı. Sabrina Meng Wanzhou’nun gözaltına alındığının duyulmasının ardından Huawei hisseleri işlem gördüğü borsalarda hızla düştü.

.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.