Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin, ABD’deki Huawei davasının arkasında “siyasi manipülasyon” olduğunu ileri sürüyor

ABD Adalet Bakanlığı, Çinli telekomünikasyon şirketi Huawei’yi “ABD’li şirkete ait ticari sırları çalmak” ve “bankaları dolandırmak”la suçladı.  Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kanada’da tutuklanan Huawei Mali İşler Direktörü (CFO) Meng Wanzhou’nun 13 ayrı suçtan yargılandığı ve Wanzhou’nun İran’a yönelik yaptırımları deldiği iddiasıyla ABD’ye teslimi için resmi başvuruda bulunulduğu bildirildi.

Washington yönetiminin talebi üzerine Kanadalı yetkililer Wanzhou’yu 1 Aralık 2018 günü Vancouver’da uçak değiştirirken gözaltına almış, olay basına daha sonra açıklanmıştı. Wanzhou, 12 Aralık’ta Kanada’da çıkarıldığı mahkemece 10 milyon Kanada doları kefalet ödemesi karşılığı serbest bırakılmıştı.

Çin hükümeti ise ABD’ye çağrıda bulunarak, tutuklama emrinin derhal geri çekilmesini istedi; Kanada hükümetine de Wanzhou’nun serbest bırakılması çağrısında bulundu. AFP’nin haberine göre Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Huawei’ye yönelik suçlamalarından “ciddi endişe duyduklarını” bildirdi. Bakanlık Sözcüsü Ging Şuang, “Çin, ABD Adalet Bakanlığı’nın Meng Wanzhou’ya dava açmasından ciddi endişe duyuyor” dedi. “ABD’nin belirli Çinli şirketlere saldırdığını, isimlerini karaladığını” söyleyen Ging, “Bunun arkasında çok güçlü siyasi kasıt ve manipülasyon var” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.