Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Google, Huawei ile işbirliğini sınırlandırdı

ABD tarafından kara listeye alınmasının ardından Çinli teknoloji devi Huawei’ye bir sınırlama da Google’dan geldi. Googleıin bağlı olduğu çatı şirketi Alphabet’ten yapılan açıklamaya göre; Huawei ile yazılım, donanım ve teknik servis hizmetlerini içeren anlaşmalara belirli sınırlamalar getirildi.

Trump’ın geçen hafta imzaladığı genelge ile, Amerikalı firmaların, ulusal güvenlik riski teşkil ettiğine inanılan yabancı telekomünikasyon şirketlerinin teknolojilerini kullanmaları yasaklanmıştı.

Google adına konuşan bir sözcü, Reuters’e yaptığı açıklamada, “Hizmetlerimizin kullanıcıları için Google Play ve Google Play Protect’in güvenlik korumaları mevcut Huawei cihazlarında çalışmaya devam edecek. Google uygulamalarına sahip mevcut Huawei akıllı telefonlarının sahipleri, Google tarafından sağlanan uygulama güncellemelerini kullanmaya ve indirmeye devam edecek” dedi.

Google için akıllı telefon yazılımı geliştiren Android’den de Twitter üzerinden açıklama geldi. Android, ABD’nin yaptırımlarına uyacağını, ancak Huawei’nin ürettiği cihazlarda kullanılmaya ve güncelleme almaya devam edeceğini açıkladı.

Google’ın bu kararı, Huawei’nin Çin dışındaki akıllı telefon satışlarını sekteye uğratabilir. Android’de çalışan Huawei akıllı telefonların gelecekteki sürümleri, Google Play Store, Gmail ve YouTube uygulamaları dahil olmak üzere popüler hizmetlere erişimi de kaybedecek.

Google sözcüsü, “Huawei yalnızca Android’in genel sürümünü kullanabilecek ve Google’dan özel uygulamalara ve hizmetlere erişemeyecektir” dedi.

Google’ın ardından Intel, Broadcom ve Qualcomm gibi teknoloji şirketlerinin de Huawei ile olan iş anlaşmalarını askıya alacağı iddia ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.