Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Batıkent’te köpekleri zehirleyen sanıklar yargılanıyor: “Sahipli sahipsiz hayvan ayrımı kaldırılsın”

Ankara Batıkent’te geçen nisan ayında sahipli çok sayıda köpeği zehirleyerek öldüren sanıkların yargılanmasına Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Duruşmada, sanıklar hakkındaki adli kontrol şartı haftada bir günden üç güne çıkarıldı. 

Davaya çok sayıda avukat ve hayvan hakları aktvisti katıldı. Köpeklerin üzerine kayıtlı olduğu müşteki Buket Özgünlü ile çok sayıda kurum ve kuruluşun katıldığı duruşmada, dava için yapılan tüm müdahillik talepleri kabul edildi. Böylece Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Barosu Hayvan Hakları Kurulu, Ankara Barosu Toplumsal Davalar ve Hukuk Araştırmaları Merkezi, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi, Adana Barosu, Ekoloji Kolektifi Derneği ile Hayvan Hakları ve Etiği Derneği de davaya katıldı.

“Hayvanları istismar edenler de mahkemelerde yargılansın” 

Koruması altındaki üç köpeği kaybeden Buket Özgünlü’nün avukatı Tuğba Gürsoy, sanıklara isnat edilen suçlardan birinin de “mala zarar verme” olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:

“Bu hayvanlar sahipli oldukları için sanıklar mahkeme karşısına çıktı. Biz yetkililerden sahipli sahipsiz hayvan ayrımının ortadan kaldırılmasını, sokakta yaşayan hayvanları istismar edenlerin de mahkemelerde yargılanmasını, özellikle idari para cezasıyla yetinilmemesini talep ediyoruz.”

Mahkeme, tutuksuz yargılanmalarına devam edilmesine karar verdiği sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerini artırdı ve sanıkların duruşmalara katılmamaları durumunda tutuklama kararı çıkartılmasına hükmetti. Duruşmaya katılmayan sanık Aydın G. hakkında zorla getirme kararı çıkaran mahkeme, davayı 10 Ekim’e erteledi. 

“Dava bir ilk, emsal karar çıkabilir”

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Koordinatörü Burak Özgüner, davanın iki açıdan Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıdığını belirterek şunları söyledi: “Sanıklar, ilk kez beş sene hapis gibi bir yaptırım ile karşı karşıyalar. Benzer olaylarla ilgili olarak daha önce açılan davalar, zehirlenen köpekler bir kişinin korumasında ise genelde ‘mala zarar’ maddesinden açılıyordu. Bu dava, Türk Ceza Kanunu’ndaki ‘hayvanlara zarar verecek şekilde çevreyi kasten kirletme’ maddesinden açıldı. Sanıklar, dava neticesinde bu kez tutuklanabilir. Öte yandan, ilk kez bir yerel yönetim, Ankara Büyükşehir Belediyesi, bir sokak hayvanı katliamına karşı şikâyetçi oldu. Bu da önemli bir gelişme. Davadan, Türkiye’deki tüm sokak hayvanları için emsal niteliğinde bir karar çıkmasını umuyoruz.”

Ne olmuştu?

Ankara Batıkent’te 9 Nisan’da çok sayıda köpeğin cansız bedenine ulaşıldı, zehirden etkilenen birçok köpek de tedaviye alındı. Köpekleri zehirledikleri tespit edilen üç kişi gözaltına alındı, ancak tutuklama taleplerine ve itirazlara rağmen serbest bırakıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.