Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Moskova’da hapisteki muhaliflerin serbest bırakılması için düzenlenen gösteriye 20 bin kişi katıldı

Rusya’nın başkenti Moskova’da binlerce kişi yaz boyunca devam eden protestolar sırasında alıkonup çeşitli cezalara çarptırılan göstericilerin serbest bırakılması için eylem yaptı. Yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı protesto eyleminde, “izinsiz gösteriye katılma” ve “polise mukavemet” gibi suçlamalarla 1 ila 4 yıl hapis cezasına çarptırılan onlarca muhalifin fotoğrafları taşındı.

Muhalif siyasetçilerden Aleksey Navalnıy, izinsiz gösteriye katılmaktan aldığı 30 günlük cezayı tamamlayıp geçen ay serbest bırakıldıktan sonra ilk kez bu eyleme katıldı. Navalnıy’ın kurduğu Rusya Yolsuzlukla Mücadele Vakfı’nın avukatı olan ve 8 Eylül’de düzenlenen Moskova Belediye Başkanlığı seçimine adaylık başvurusu kabul edilmeyen Kremlin muhalifi isimlerden Lyubov Sobol da kalabalığa hitabında “Rusya’da adil yargılama yok, adaletsizlik ve hukuksuzluk herkesin başına gelebilir” dedi.

Aleksey Navalnıy’ın kurucusu olduğu Rusya Yolsuzlukla Mücadele Vakfı avukatı Lyubov Sobol’un Moskova Belediye Başkanlığı için adaylığı seçim kurulu tarafından kabul edilmemişti.

Sobol ve diğer bazı muhalif isimlerin, Moskova Belediye Başkanlığı seçimine aday olarak katılmalarına izin verilmemesi üzerine temmuz ayından itibaren Moskova’da her hafta sonu protesto gösterileri düzenlenmeye başlanmıştı. Göstericilerin sayısı 50 bini bulmaya başladıktan sonra her defasında polisin sert müdahalesiyle dağıtılan gösterilerde 2 bini aşkın kişi gözalltına alındı. Çoğu kısa süre sonra serbest bırakılmakla birlikte yüze yakın kişi tutuklanıp çeşitli cezalarına çarptırıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.