Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekvator Ginesi liderinin oğlunun İsviçre’de el konulan arabaları açık artırmayla toplam 27 milyon dolara satıldı

Yolsuzluğun en yaygın olduğu ülkelerden biri olarak gösterilen Ekvator Ginesi’nde Devlet Başkanı Teodoro Nguema‘nın oğlu ve aynı zamanda başkan yardımcısı olan Teodorin Obiang Nguema‘ya ait lüks araçlar İsviçre’de açık artırmada satıldı. İsviçre’deki bir yolsuzluk soruşturması sonucu el konulan araçlar arasında yedi Ferrari, üç Lamborghini, beş Bentley, bir Maserati ve bir McLaren marka araba var.

Ülkeyi yaklaşık 40 yıldır yöneten Nguema’nın yardımcılığını da yapan oğlu Teodorin Nguema Obiang’a ait araçlara İsviçreli yetkililerin yürüttüğü bir soruşturma kapsamında el konuldu. İsviçre’nin Cenevre kenti yakınlarında bulunan Cheserex köyündeki bir golf kulübünde toplam 27 milyon dolara satılan araçlardan elde edilen paranın 23 milyonu, savcılarla varılan anlaşma sonucunda, yoksullukla boğuşan Ekvator Ginesi’ndeki toplumsal projelere harcanacak.

Otomobiller arasında en sıradışı araçlardan biri 2014 Lamborghini Veneno Roadster’dı. Araç, 8,3 milyon dolara ismi açıklanmayan bir alıcıya satıldı. Bu, açık artırmalarda Lamborghini marka bir aracın satıldığı en yüksek fiyat oldu.

Lamborghini’nin 50. yıl dönümü için özel olarak üretilen ve saatte 354 kilometre hız yapabilen araç, tahminlerin yüzde 50’sinin üzerinde bir fiyatla alıcı buldu.

Bonhams Müzayede Evi tarafından “tam bir roket” olarak tanımlanan Aston Martin One-77 Coupe aracı ise 1,5 milyon dolara alıcı buldu.

Lüks ve eğlence düşkünü

Babasının 1979’dan beri oturduğu koltuğun varisi olarak görülen Obiang, geçmişte babasına danışmanlık yaptıktan ve tarım bakanlığı görevini yürüttükten sonra 2012’de başkan yardımcısı oldu. 51 yaşındaki Obiang, uluslararası basında lüks harcamaları ve eğlence düşkünlüğüyle anılıyor.

Obiang 2017 yılında, ülkesindeki kamu kaynaklarını hortumlayıp Fransa’da mülk ve eşya alma suçlamasıyla Paris’te bir mahkeme tarafından üç yıl ertelemeli hapis cezasına ve 30 milyon euro ertelemeli para cezasına çarptırılmıştı. Sözkonusu davada Obiang, resmi maaşının bin katına denk gelen bir meblağı harcayarak Paris’in lüks bir mahallesinde altı katlı bir malikane, çok sayıda spor araba ve sanat eseri almakla suçlanmıştı.

Brezilya medyasıysa geçen ay, özel bir ziyaretinde Obiang’a eşlik eden heyetin valizlerinde 16 milyon dolar nakit para ve lüks saatler bulunduğunu yazmıştı.

2004 yılında New York Times gazetesinde yayımlanan bir makalede ise Obiang “Rap müzik girişimcisi, hedonist, Lamborghini düşkünü, Hollywood ve Rio de Janeiro seyahatlerini seven” bir kişi olarak tanımlanıyordu.

Yolsuzluğun tavan yaptığı ülke

Küçük bir Batı Afrika ülkesi olan Ekvator Ginesi, kıtanın en büyük petrol üreticilerinden biri. Nüfusu sadece 1,1 milyon olan ülke, sivil toplum kuruluşları tarafından dünyada yolsuzluğun en yaygın olduğu ülkelerden biri olarak gösteriliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.