Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan’ın 10 bin sığınmacıyı Türkiye’ye göndermesi mümkün mü? Müge Dalkıran Alexandridis’le söyleşi

Midilli Adası’nda insanlık dışı şartlarıyla bilinen sığınmacı kampı Moria’da çıkan ayaklanmanın ardından, Yunanistan’ın yeni merkez sağ hükümeti kriz toplantısı yaptı. Toplantıda “2020 sonuna kadar 10 bin sığınmacının Türkiye’ye iade edilmesine” karar verildi.

“Açıklama popülist ve afaki”

Mülteci mutabakatı çerçevesinde Yunanistan’ın yapabileceklerini, adalardaki mültecilerin durumunu ve bundan sonra olabilecekleri, ODTÜ’de Yunanistan ve Avrupa Birliği (AB) sığınma sistemleri üzerine çalışan ve Yunanistan’da yaşayan Müge Dalkıran Alexandridis’le konuştuk. Dalkıran Alexandridis, Atina hükümetinden yapılan bu açıklamanın popülist, afaki ve belirsiz olduğunu söyledi. 

2016’da Türkiye ile AB arasında imzalanan mülteci mutabakatındaki “1’e 1” olarak adlandırılan, Türkiye’ye gönderilen her Suriyeli’ye karşılık bir Suriyeli’yi toprağına alma kuralını hatırlatan Dalkıran Alexandridis, Yunan hükümetinin açıklamasında hangi grupların yollanacağına dair bir bilgi verilmediğini, dolayısıyla mutabakata uyulup uyulmayacağının da belirsiz olduğunu belirtti.

“AB’nin Türkiye’yi güvenli ülke olarak tanıması sorunlu”

Dalkıran Alexandridis’e göre sığınmacıların iadesi, Türkiye ve Yunanistan arasındaki geri kabul anlaşmasına göre mümkün. Fakat bu, durumun insan haklarına ya da mülteci hukukuna uygun olduğu anlamına gelmiyor. Sürecin nasıl işleyeceğinin, sığınmacıların iltica başvurularının hangi kriterlere göre reddedileceğinin bilinmediğini söyleyen Dalkıran Alexandridis, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin güvenli ülke olup olmadığı ayrı bir tartışma konusu. AB’nin Türkiye’yi hâlâ güvenli ülke olarak tanımlayıp tüm göçmenleri geri göndermeye çabalaması, zaten göçmenlerin haklarına erişimi bakımından çok sorunlu bir durum yaratıyor.”

Müge Dalkıran Alexandridis’le söyleşimizin tamamı:

https://open.spotify.com/episode/2zrMHgXZhtGdrnvUM26pTt


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.