Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gezi Davası’nın tek tutuklu sanığı Osman Kavala, doğum gününü iki yıldır hapiste geçiriyor

Gezi Davası’nın tek tutuklu sanığı iş insanı Osman Kavala bugün 62 yaşına girdi. 701 gündür Silivri Cezaevi’nde tutulan Kavala, geçen yıl da doğum gününü cezaevinde geçirmişti.

Gezi Davası kapsamında 8-9 Ekim’de üçüncü kez hâkim karşısına çıkacak olan iş insanı Osman Kavala, 19 Ekim 2017’de gözaltına alındı. 1 Kasım 2017’de “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamalarıyla tutuklandı.

Kavala hakkında bir yılı aşkın süre boyunca iddianame hazırlanmazken, kurucusu ve yönetim kurulu başkanı olduğu Anadolu Kültür A.Ş.’ye 17 Kasım 2018’de bir operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında, aralarında Prof. Dr Turgut Tarhanlı, Prof. Dr. Betül Tanbay, Anadolu Kültür A.Ş. Genel Koordinatörü Meltem Aslan Çelikkan ve sinema yapımcısı Çiğdem Mater’in de olduğu 13 kişi gözaltına alındı. Operasyona gerekçe olarak “Gezi eylemlerini derinleştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla Osman Kavala ile hiyerarşik bir düzen içinde çalışmak” gösterildi.

İddianame, 16 ay sonra hazırlandı

Kavala hakkındaki iddianame ise tutuklanmasının üzerinden yaklaşık 16 ay geçtikten sonra kabul edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan 657 sayfalık iddianamede, şüpheliler arasında Can Dündar, Mücella Yapıcı, Memet Ali Alabora, Pınar Alabora, Meltem Arıkan, Yiğit Aksakoğlu, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi, Mine Özerden, Ali Hakan Altınay, Can Atalay ve Tayfun Kahraman da yer aldı. İddianameyle, 16 kişi için “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini engellemeye teşebbüs” ve “Gezi olaylarını finanse etmek” suçlamalarıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi.

Kavala: “Hiçbir zaman gizli bir örgütle ve cemaat yapısıyla ilişkim olmadı”

Davanın ilk duruşması, 24 Haziran 2019’da Silivri’de görülmüştü. Duruşmaya tutukluluğunun 600. gününde katılan Kavala, savunmasında davanın “fantastik bir kurgu” olduğunu söylemiş ve hakkındaki iddiaları “haysiyet kırıcı” bulduğunu belirtmişti:

“İddianamede Gezi olaylarının organizatörü olduğum söyleniyor. Hiçbir zaman gizli bir örgütle ve cemaat yapısıyla ilişkim olmadı. Davranışlarım, gizli bir faaliyet yürüten birinin davranışları değil. Gözaltına alınmadan önce suçlu olduğumun kabul edildiğine inanıyorum. İddianamede gizli bir örgüt üyesi olduğuma ilişkin delil mevcut değil. FETÖ döneminde emniyette ve yargıda sık uygulanan bir durumdu. Şimdi de aynı uygulamanın geçerli olduğu görülüyor. Bu iddianamenin ciddiye alınabilmesi için maddi kanıtlar olması gerekiyor.”

Davanın üçüncü duruşması da 8-9 Ekim’de Silivri Cezaevi’nin karşısındaki duruşma salonunda görülecek.

Kavala’nın arkadaşları ve sivil toplum aktivistleri, 25 Eylül’de #SevgiliOsmanKavala etiketiyle bir sosyal medya kampanyası düzenlemişti.

https://twitter.com/FreeOsmanKavala/status/1179330179283525633
https://twitter.com/Elif_Safak/status/1176892542387986438

Osman Kavala kimdir?

İş insanı Osman Kavala 1957’de Paris’te doğdu. İstanbul Robert Lisesi’ni bitirdikten sonra Manchester Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun oldu. Babası Mehmet Kavala’nın 1982’de yaşamını yitirmesinin ardından Kavala Grubu’nda yöneticilik görevini üstlendi. 1983’te İletişim Yayınları’nın kuruluşunda yer aldı.
1999 depreminin ardından aktif iş hayatını bırakıp sivil toplum alanına yönelen Osman Kavala, Türkiye’de 90'lardan itibaren gelişmeye başlayan sivil toplum çalışmalarına önemli katkılar sağladı.
Sanatın değişik alanlarından, iş dünyasından ve sivil toplumdan kişilerle birlikte 2002’de Anadolu Kültür’ü kuran Kavala, Kültürel Mirası Koruma Derneği’nin kurulmasına katkıda bulundu. Halen Açık Toplum Vakfı, TESEV, TEMA Vakfı, Tarih Vakfı, Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü, Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı gibi pek çok sivil toplum örgütünde kurucu üye, yönetim kurulu üyesi veya danışma kurulu üyesi olarak bulunuyor. Kavala ayrıca, Yurttaşlık Derneği üyesi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.