Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mızraklı ve Kaftancıoğlu, kayyum atamalarından sonra ilk kez buluştu: “Mücadeleyi daha erken verseydik üç belediyeye kayyum atanamazdı”

İstanbul Tabip Odası’nın Cağaloğlu’ndaki merkezinde dün akşam “Seçme seçilme hakkına, seçmen iradesine saygı paneli” düzenlendi. Panelin konuşmacıları; yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargıcı Rıza Türmen’di.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip’in moderatörlüğünü üstlendiği paneli, çok sayıda hekim izledi. Her ikisi de hekim olan Mızraklı ve Kaftancıoğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından ilk kez bir araya geldi.

Pınar Saip, konuşmayı “Bir yerde demokrasinin pimi çekilirse bu diğer yerlere de sıçrayacaktır. Bunun için ilk günden beri gerekli tutumumuzu yerine koyduk. Sonuçta bizler de seçilmişiz. Bizler de görevimizden alınabiliriz” diyerek başlattı.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, siyasetin toplumu rehabilite etmek amacıyla yola çıkan bir disiplin olduğunu söyleyerek, “Bugün geldiğimiz noktada ise ne yaşadığımızı hepimiz biliyoruz. Bugün her birimizin yaşadığı mağduriyetleri tekrarlamaktan çok yana değilim. Yaşadığımız her şeyi birlikte yaşadık. Güzel olan ne varsa da hep birlikte yaptık. 31 Mart seçimlerinden sonra ‘Bir şeyler oldu ama ne olduğunu anlayamadık’ deyip seçimleri iptal etmek ve Diyarbakır’da, Van’da, Mardin’de ‘Bir şeyler oldu ama ne olduğunu anlamadık’ deme ihtiyacı bile duymadan kayyum atamasını görmek; bu absürdlükler ülkesinde çok absürt değil” dedi. “Hepimizin acı acı güldüğü, acı acı gülmenin ötesinde de çok acı çektiği bir dönemdeyiz” diyen Kaftancıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Kötülükler zaman zaman iktidarda olur. Bu, dünya tarihi boyunca hep vardır. Bizim farklı olarak yaşadığımız bir şey var; bizde sadece kötülük iktidarda değil, ne yazık ki iktidarda olan kötülüğün sıradanlaştığı bir dönemde yaşıyoruz. Aslında bizler, bu kötülüğün sıradanlaştığı şöyle bir dönemde; kötülüğü sıradanlaştırmamanın mücadelesini daha erkenden verseydik, bu üç belediyemize de kayyum atanamazdı. ”

Mızraklı: “Bir olursak hikâyeyi değiştirebiliriz”

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin görevden alınıp yerine kayyum atanan başkanı Selçuk Mızraklı, konuşmasına kurdun kuzuya “Suyu bulandırma” dediği hikâyeyi anlatarak başladı:

“Bir olursak, birlikte olursak bu hikâyeyi değiştirebiliriz. Öyle bir hale geldik ki artık her tarafta bir çürüme yaşanıyor. Kamu güvenliği sağlamakla mükellef olanlardan ben neden korkayım? Onlar benden korksun. Ama sabah kapımızı bir komşumuz çalsa açamayacak duruma geldik. Biz hekimler çok kullanırız; ‘Kanserden korkma, geç kalmaktan kork!’ Çünkü telafisi güç şeyler doğuracaktır. Dolayısıyla her geç kaldığımız gün bizden birilerin alınıp götürüleceği bir süreç yaşayacağız.”

Türkiye’nin geleceğinin de giderek kaybedildiğini söyleyen Mızraklı, “Bu ülke birçok krizi yaşıyor. Baskıcı bir dönemden geçiyoruz. Yan yana durursak, güç birliği yaparsak biz bunları yeneriz. 31 Mart’ta olan buydu. Eğer daha önce yan yana gelseydik bunları yine yenerdik. Kaybettiğimiz her gün, daha sonrası için çok daha fazla süreye neden olabilir. Mesele 19 Ağustos’ta üç kente kayyum atama meselesi değildir, siz de biliyorsunuz! Bu ülkedeki Kürt sorunu birçok sorunla ilişkilidir. Bu iktidar Kürt özgür olmasın diye her şeyi yapıyor. Ama biliyoruz ki, zulmün çoğaldığı yer sonlarının yaklaştığı yerdir” diye konuştu.

Türmen: “Türkiye’nin nabzı giderek az atıyor”

Hukukçu Rıza Türmen de “Burada bulunan herkesin demokrasi savaşçısı olduğunu biliyorum. Hekim olmayan tek panelistim ben burada. Hasta nabzından pek anlamam, ama az çok toplum nabzından anlarım. Türkiye’nin nabzı giderek az atıyor. Çok yakında yoğun bakım odasına alınma olasılığı yüksektir” dedi. Türmen; Mardin, Diyarbakır ve Van belediyelerine kayyum atanmasının doğrudan Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti:

“Kayyumlar Anayasa’nın 127’nci maddesine dayanarak atandı. Ancak yapılan şey demokrasiye aykırı. Bu görevden uzaklaştırma için soruşturma ya da kovuşturma olması gerekir. Bir kişinin aday olması kabul ediliyor ama belediye başkanı olması kabul edilmiyor. Bu seçmenin iradesiyle alay etmektir. Eğer yeni kayyum atamalarını istemiyorsak bir araya gelmemiz lazım.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.