Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yürüme ortezi için devlet engelliden katkı payı kesiyor

Haber: Merve Özçelik / Kamera-kurgu: Hazar Dost

Devlet engellilerin yürüme ortezinin çok küçük bir bölümünü karşılıyor, bu miktardan da kesinti yapıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) engellilerin yürüyebilmesi için gerekli olan 15 ilâ 20 bin lira tutarındaki yürüme ortezi için 2 bin 650 lira ödüyor. Fakat verdiği meblağdan yüzde 20 katkı payı kestiği için bu rakam 2 bin 85 liraya düşüyor. Bu durumdan etkilenen binlerce kişiden biri de 41 yaşındaki Erkan Maden. Maden, yaşadıklarını ve mücadelesini Medyascope’tan Merve Özçelik’e anlattı.

Ekim serinliği yavaş yavaş hissediliyor. Hava artık erken kararıyor. 41 yaşındaki Erkan Maden, koltuk değnekleri ile köşede beliriyor. Bir yaşında geçirdiği çocuk felci yüzünden yıllardır ancak bu şekilde hareket edebiliyor. Ama koltuk değnekleri ile yürümek için bile dizlerini “ortez” olarak bilinen medikal gereç ile desteklemesi gerekiyor. Bu ortezler hareket edebilmesi, yürüyebilmesi için olmazsa olmaz…

Devlet verdiği yardımdan katkı payı kesiyor

O sırada Erkan Maden, koltuk değnekleri ile yürüyerek yanımıza geliyor. Önce bir kafeteryaya oturup kahvelerimizi söylüyoruz. Erkan Maden 41 yaşında. Özel bir şirketin idari işler sorumlusu. Maden, yıllardır daha bebekken geçirdiği polio, yani çocuk felci geçirdiği için yürümekte zorluk çekiyor. Sadece çocuk felciyle değil, bir yandan da devletin kullanmak zorunda olduğu tıbbi malzeme için verdiği parasal desteği çok düşük tutmasına itirazı var.

Dahası, yürüme ortezi denen malzemenin piyasa fiyatı 15-20 bin lira. Oysa devlet ortezler için kullanan kişiye sadece 2650 lira veriyor. Bir de bu paradan katkı payı kesiliyor. Böylece Erkan Maden gibi çocuk felci nedeniyle sorun yaşayanların eline kesilen yüzde 20 katkı payının ardından 2085 lira geçiyor. Maden yıllardır devletin yürüme ortezi yardımını artırması ve bu yardımdan kesinti yapılmaması için mücadele ediyor.

Verilen rakamın yükseltilmesi için TBMM’ye başvurdu

Erkan Maden verilen ödeneğin yükseltilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe
Komisyonu’na bir dilekçe yazıyor. Fakat Komisyon bu durumlarla ilgilenmediklerini, Tıbbi Cihazlar Daire Başkanlığı’na başvuru yapması gerektiğini söylüyor. Maden, Tıbbi Cihazlar Daire Başkanlığı’na başvuru yaptığındaysa, bağlı olduğu kaymakamlığa sosyal destek başvurusunda bulunması gerektiğini söyleniyor. Yani, kaymakamlık bütçesinden sosyal yardım alması tavsiye ediliyor. Fakat kaymakamlık, özel sektörde engelli kadrosunda çalıştığı için Maden’in sosyal destek alamayacağını söylüyor.

Maden: “Tıbbi gereçler için verilen rakamların yükseltilmesi gerekiyor”

Erkan Maden verilen miktar ile bu cihazların alınamadığını ve verilen rakamın yükseltilmesi gerektiğini söylüyor. Devletin verdiği paradan katkı payı almaması gerektiğine de dikkat çekiyor:

“Piyasada 2000 TL’ye cihaz yok. Cihazlar 15 bin -20 bin seviyelerinde. Bu bir
toplumsal yaradır. Çünkü bu cihaz olmadan ben ayağa kalkamıyorum. Bu cihazın kırıldığı yerde ben birine muhtaç pozisyondayım. Çok acil cihazımı yaptırmam gerekiyor. Cihazlar için verilen rakamın yükseltilmesi gerekiyor.”

Maden, yürüme ortezlerinin her 2 yılda bir değiştirilmesi gerektiğini fakat ortezini 10 yıldır değiştiremediğini söylüyor. Biz buluştuğumuz mekandan ayrıldığımızda Maden elinde yaptığı bütün başvuruları belgeleyen evrağı çantasına koyuyor. Mücadelesine devam edecek ve o evrak başka bir resmi dairede çantadan yeniden çıkacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.