Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2019 Nobel Kimya Ödülü, lityum pillerin icat edilmesine katkıda bulunan bilim insanlarına verildi

Nobel Kimya Ödülü, bu yıl, “lityum iyon bataryaların icat edilmesine katkıda bulunan çalışmalarından ötürü” bilim insanları John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham ve Akira Yoşino‘ya verildi. Ödülü bu yıl, 97 yaşında kazanan ABD’li John B. Goodenough ise ödülü kazanan “en yaşlı bilim insanı” olarak kayıtlara geçti.

Nobel komitesi, yaptığı açıklamada, “Günümüzde dizüstü bilgisayarlardan cep telefonlarına kadar çok sayıda elektronik araçta kullanılan lityum iyon bataryalar, insan yaşamında çığır açtı. Bu yılın Kimya Ödülü kazananları, çalışmalarıyla kablosuz ve fosil yakıtlardan bağımsız bir toplumun temellerini attılar” ifadelerini kullandı.

Nobel Kimya Ödülü, Nobel Ödülleri‘nin bir parçası olarak, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından veriliyor. Ödülün ilk sahibi, 1901 yılında kimyasal kinetik, kimyasal denge ve ozmotik basınç alanlarındaki çalışmalarından ötürü Hollandalı kimyacı Jacobus Henricus van ‘tHoff oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.