Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Başka Sinema Ayvalık Film Festivali”nin ana sponsoru Sami Kariyo: “Ayvalık’ın ‘deli’si olma unvanını şerefle kabul ediyorum”

Haber ve röportaj: Erdinç Metin

Bilmiyor olabilirsiniz, Ayvalık’ımız ‘kedi’si, ‘ölü’sü ve ‘deli’si ile de meşhur. Kediyi anlarsınız da ölüsü ve delisi ile neden meşhur onu anlatayım son ‘deli’mize geçmeden önce.

Ayvalık, sükûneti, doğal ve mimarî özellikleriyle, insanların ‘cennet burası olmalı’ dedikleri, dolayısıyla ömürlerinin geri kalanı, ikinci baharları için tercih ettikleri bir coğrafyaya dönüştü son zamanlarda. Fakat asıl sebep o da değil. Ayvalık’ta günde beş vakit ezanın yanı sıra, neredeyse beş vakit de selâ okunur. Bu kadar ölüm olamayacağı belli: Ayvalıklı olup da Ayvalık dışında olan/ölenlerin selâsı da Ayvalık’ta verilir.

Dolayısıyla yaban eldeki ‘ölü’sünü bile dışarıda bırakmayan, en azından ‘kalbine gömen’ Ayvalıklı, mümkün mü ‘deli’sini dışlasın. O nedenle, pek kimseler bilmese de çoğu kişinin ‘deli’ diye baktığı engelliler için 17 yıldır festival düzenleyen tek beldedir Ayvalık.

Ayvalıklı “dellenme”nin, “delirmenin eşiğine gelme”nin ne demek olduğunu bildiği için, sokakta atacağınız sevinç ya da isyan çığlığı, anlık bir refleksle kafaların çevrilmesine, durum anlaşılınca da gülümsemeye yol açar sadece. Alışıktır yani Ayvalık ‘deli’ye.

Ama bu kez acayip bir ‘deli’ ve onun attığı sevinç ve isyan çığlığını duyarak tâ Kaş’lardan kalkıp gelerek film koşturan festival seyircisi ‘deli’ler, acayip şaşırttı Ayvalıklılar’ı. Kısa süren şaşkınlıkları geçince, onlar da katıldı deliliğe ve girişi sokaktan olan ‘sinema’ kapılarına yığıldılar, “Başka Sinema Ayvalık Film Festivali”nin hakkını verdiler.

Gelelim son ‘deli’miz ve iyi ki de delimiz sayın Sami Karyo’nun söylediklerine:

‘Bize her yer festival’ mottosuyla yola çıkan Başka Sinema’nın gerçekleştirdiği Ayvalık Film Festivali, bu yıl ikinci kez ve 2013 yılından beri bağımsız sinemaya desteğini aralıksız sunan Kariyo & Ababay Vakfı ana sponsorluğunda düzenleniyor.

Vakfın kurucuları Sami Kariyo ve Dürin Ababay çifti. Vakıf manifestosuna göre, 2013 yılından önce, Türkiye ve Dünya sinemasından ödüller kazanan ve merakla beklenen birçok film, Türkiye’de hiç gösterim şansı bulamıyor ya da vizyonda çok kısa süre kalıyordu. Sinema aşkıyla çekilmiş iyi filmlerin gösterildiği bağımsız sinema salonları ise ekonomik sıkıntılar nedeniyle dijital teknolojiye geçmekte zorlanıyordu.Bu gidişatın doğal bir sonucu olarak, festivaller dışında, ulusal ve uluslararası bağımsız filmlerin seyirciyle buluşması olanaksız hale gelmişti. İşte durum tam da böyle iken Kariyo & Ababay Vakfı ve bağımsız filmlerin dağıtımcısı Başka Sinema Dağıtım, bu sorunlara çözüm üretmek, bağımsız filmlere gösterim imkanı ve mekanı yaratmak, sinemaseverlere yepyeni ve farklı bir sinema deneyimi sunmak için “Başka Sinema”yı hayata geçirdiler.

“Başka Sinema” sinemaseverlerin sabırsızlıkla bekledikleri filmleri artık yıl boyunca erişebilir kılıyor ve gün boyu her seansta farklı bir filmin antraksız olarak izlenebileceği salonlarla izleyiciye seçme özgürlüğü sunuyor. “Başka Sinema” yarattığı farklılıkla sinemaseverleri bir keşif yolculuğuna çıkarıyor. “Başka Sinema”, 1 Kasım 2013’te başlayan gösterimlerle ilk aşamada İstanbul ve Ankara’da bulunan dört salonla seyirci karşısına çıktı. 2018 yılına varıldığında “Başka Sinema” ülke geneline yayıldı ve kendi seyirci kitlesini yarattı. 

“Başka Sinema” halen İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Konya ve Diyarbakır’ın da aralarında olduğu toplam 16 kentte, 33 adet Başka Sinema salonunda gösterimlerini sürdürüyor. Kariyo & Ababay Vakfı, 2013’den beri “Başka Sinema”nın daimi sponsoru. Vakıf ayrıca “Başka Sinema Ayvalık Film Festivali”nin ana sponsoru.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.