Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nobel Barış Ödülü, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali’ye verildi

2019 Nobel Barış Ödülü’nün sahibi Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali oldu. Abiy Ahmed Ali, bu yıl 100. kez verilen ödüle komşu ülke “Eritre ile sınır çatışmasını çözmede kararlı inisiyatifi, uluslararası iş birliği ve barışa ulaşılmasındaki çabaları” nedeniyle layık görüldü.  

Etiyopya ile komşusu Eritre arasında 1998-2000 yılları arasında sınır savaşı yaşanmış, 20 yıl boyunca çözülemeyen anlaşmazlık, geçen yıl tarafların barış anlaşmasını hayata geçirmesi ile son bulmuştu.

2018 Nisan’ında iktidara gelen sonra Abiy, Afrika’nın en kanlı sınır çatışmasına yol açan anlaşmazlığa son vermenin yanısıra ülkesinde bir dizi reform da yaptı; hapishanelerdeki binlerce muhalifi serbest bırakıldı, sürgündeki Etiyopyalılara ülkeye dönüş izni çıktı.

Ancak bu reform süreci, ülkesindeki etnik fay hatlarını tetikleyerek, 2 buçuk milyon kişinin evlerini terk etmesine, binden fazla kişinin de ölümüne neden olan şiddet olaylarına gerekçe olarak kullanıldı. Etiyopya’da Haziran ayında etnik ve siyasi kutuplaşmadan kaynaklanan bir darbe girişimi de yaşanmıştı.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali, 900 bin dolar değerindeki ödülünü, 10 Aralık’ta Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenecek bir törenle alacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.