Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye sinemasının ilklerine imza atan Muhsin Ertuğrul’un kayıp filmi Tamilla, Altın Portakal’da gösterilecek

Muhsin Ertuğrul‘un kayıp olduğu sanılan 1927 yapımı sessiz filmi Tamilla, 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde izleyici ile buluşacak. 92 yılın ardından ilk kez 1 Kasım’da Perge Salonu’nda yapılacak özel gösterim, piyanoda Ayşe Tütüncü, klarnette Miray Eslek‘in olacağı canlı müzik eşliğinde gerçekleşecek. Fransız hukukçu ve yazar Ferdinand Duchêne‘in aynı adlı romanından uyarlanan film, dünyaca ünlü Alman sanat yönetmeni Heinrich Beisenherz‘in tasarımlarıyla dikkat çekiyor.

Muhsin Ertuğrul’un Kiev’deki Ukrayna Foto Sinema İdaresi’nde (VUFKU) çalıştığı dönemde çektiği iki filmden biri olan Tamilla, o dönemde Fransız sömürgesi olan Cezayir’de ailesi tarafından küçük yaşta evlendirilen bir Berberi kadının hikayesini konu alıyor.

Filmin başrollerini, Sovyet oyuncular Anna Zarzhitskaya, Matvei Liarov ve Hakkı Alizade paylaşıyor.

“Spartaküs” halen kayıp

Muhsin Ertuğrul, 1919’da çektiği Kara Lale Bayramı (Das Fest der Schwarzer Tulpe) ve Şeytana Tapanlar (Die Teufelsanbeter) ile başladığı yönetmenlik kariyerinde 30’a yakın film çekti.

Türkiye’de kadın oyuncuların ilk kez göründüğü ve ilk konulu Kurtuluş Savaşı filmi olan Ateşten Gömlek (1923), ilk sesli film, ilk ortak yapım, ilk şarkılı melodram İstanbul Sokaklarında (1931), ilk köy filmi Aysel Bataklı Damın Kızı (1932) gibi sinemamızdaki birçok ilke de imza atmış olan Ertuğrul, Türkiye’deki filmlerinin yanı sıra 1920’de Almanya’da, 1926’da ise Sovyetler Birliği’nde bir dizi film çekti. Ertuğrul’un Kiev’de çektiği diğer filmi Spartaküs ise halen kayıp.

Tamilla
SSCB / 1927 / 41′ / siyah-beyaz / sessiz
Yönetmen: Muhsin Ertuğrul
Senaryo: Maria Moraf (Ferdinand Duchêne’in aynı adlı romanından uyarlandı)
Görüntü Yönetmeni: Alexander Stanke, Yuriy Tamarskiy
Sanat Yönetmeni: Heinrich Beisenherz
Oyuncular: Anna Zarzhitskaya, Mykola Kuchinsky, Matvei Liarov, Hakkı Alizade, İvan Kapralov, Silenchuk, Tatiana Tarnowska, О. Nazarova, Boris Shelestov-Zauze
Yapım: Vufku (Odessa)
Dağıtım: Dovzhenko Centre

Filmin konusu şöyle: Tamilla, çok küçük yaşta başlık parası karşılığı tüccar Lahraş’la sözlendirilir. Lahraş’ın üç yıl sürecek bir ticari sefere çıkmasını fırsat bilen Tamilla’nın babası bu kez onu Prens Akli ile evlendirir. Lahraş’ın seferden erken dönmesiyle işler karışır. Kadının bir meta gibi alınıp satıldığı bu ortamda, erkekler arasındaki pazarlık elbette Tamilla’yı daha da kötü bir sona doğru sürükler.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ev sahipliğinde düzenlenecek olan 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin idari direktörlüğünü Cansel Çevikol Tuncer, yönetmenliğini Ahmet Boyacıoğlu üstlenirken, sanat yönetmenliğini Başak Emre, Antalya Film Forum’un yöneticiliğini ise Olena Yershova Yıldız yürütüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.