Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadın olmak için en iyi ve en kötü ülkeler açıklandı: Türkiye 167 ülke arasında 114. sırada

Cinsiyet eşitliği söz konusu olduğunda bütün ülkeler kadınlara eşit olanakları sağlamıyor. Georgetown Kadın, Barış ve Güvenlik Enstitüsü ve Oslo Barış Araştırmaları Enstitüsü’yle işbirliği yapan National Geographic, 2019 yılında kadınlar için en yaşanabilir ülkeleri araştırdı. Türkiye’nin 167 ülke arasında 114. sırada yer aldığı araştırmanın sonuçlarına göre, dünya ülkelerinin yüzde 90’ı cinsiyetçi yasalara sahip.

Kadın olmak için en iyi ülke: Norveç

Üç ana kategori olmak üzere 11 alt kategoride yapılan araştırmaya göre, küresel istihdamdaki cinsiyet ayrımı yüzde 30’a dayanıyor. Buna göre; kadın olmak için en iyi ülke Norveç olarak belirlendi. Norveç’i sırasıyla, İsviçre ve Finlandiya, Danimarka, İzlanda, Avusturya, Birleşik Krallık, Lüksemburg, İsveç ve Hollanda izledi.

Türkiye’de yaşayan kadınlar diğer ülkelere kıyasla eşlerinden daha az şiddet görüyor

Araştırma souçlarına göre Türkiye, 167 ülke arasında 114. sırada yer alıyor. Türkiye’yi, Senegal, Benin, Papua Yeni Gine ve İran izliyor. Türkiye’de kadınların yönetimdeki temsiliyetinin ve çalışma hayatına katılımın oranlarının düşük olduğu görülüyor.

Kadın olmanın en zor olduğu ülke ise Yemen olarak belirlendi. Araştırmaya göre, Yemen’de doğumdan önce çocuğun cinsiyetine göre kürtaj yapılıyor. Kadınlar için yaşamanın en zor olduğu 10 ülke şöyle: Libya, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Irak, Güney Sudan, Pakistan, Suriye, Afganistan, Yemen.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.