Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 760’ıncı kez bir arada: “Haklı olduğumuz için bu meydanlarda direniyoruz”

Kaybedilen yakınları için her hafta toplanan Cumartesi Anneleri, 760’ıncı kez bir araya geldi. Galatarasay Meydanı’nın eylemlere yasaklanmasının ardından 701’inci haftadan beri İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube binası önünde düzenlenen eylemlerde bu hafta, 19 Ekim 1995’te gözaltına alınıp kaybedilen Fehmi Tosun ve Hüseyin Aydemir için adalet istendi.

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri tarafından okunan basın açıklamasında, geçen haftaki açıklamada Suriye operasyonuna ilişkin bölüm okunduğu sırada yapılan polisi müdahalesi hatırlatıldı:

“Anayasa Mahkemesi’nin ‘Görüş açıklamak suç kabul edilemez’ kararına rağmen 759’uncu buluşmamızda barış talebimiz polis şiddetiyle engellendi. Gözaltında kaybedilen sevdiklerimizin akıbetlerinin açıklanması, onları kaybedenlerin yargılanarak cezalandırılması, hiç kimsenin kaybedilmediği ve yaşam hakkının güvencede olduğu barışçıl bir hukuk devleti istediğimiz için engellenmemiz, suçlanmamız, şiddete uğramamız keyfidir, hukuk dışıdır.”

Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun, yaptığı konuşmada, “Bugün babamın sivil polisler tarafından gözaltına alınıp kaybedilişinin 24’üncü yılı. Sözün bittiği yer demeyeceğim, çünkü 24 yıldır benim söyleyecek sözüm var. Ben buradayım, sizler de bu ülkede hukukun olmadığının bir ifadesi olarak polis ablukanızla tam karşımdasınız. Benim babam sizin devletiniz tarafından gözaltına alındı, hem de gözlerimin önünde. Sizler suçlu bir devletin memurları olarak buradasınız” dedi.

Fehmi Tosun’un eşi Hanım Tosun da, “Haklı olduğumuz için bu meydanlarda bu kadar direniyoruz. Haklıyız kimsenin kaybolmasını istemiyoruz. Hiçbir çocuğun babasız büyümesine ben göz yummuyorum, sizin gibi değilim” diye konuştu. Eylemde, Fehmi Tosun’un avukatı Eren Keskin’in de notu okundu.

Hüseyin Aydemir’in oğlu Aziz Aydemir ise Diyarbakır’dan bir mektup gönderdi: “Bizler yıllardır bu acıların içinde yaşayan bir halkız. Babalarımızı, kardeşlerimizi, çocuklarımızı kaybettik. Bütün kayıplarımızın, faili belli cinayetlerin hesabı soruluncaya dek mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.