Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tutuklanan Selçuk Mızraklı’nın avukatı M. Emin Aktar: “Savcı dosyadan bihaber, bir algı yaratılıp onun üstüne gidildiği anlaşılıyor”

Yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Selçuk Mızraklı’nın tutuklanmasına gerekçe yapılan iki konu bulunuyor. Bunlardan ilki, PKK’ya katıldıktan sonra 2016’da Pişmanlık Yasası’ndan faydalanan ve 20 Mart 2019’da, yani 31 Mart yerel seçimlerine 11 gün kala Mızraklı aleyhinde ifade veren Hicran Berna Ayverdi’nin beyanları. İkincisi ise, yine 2016’da Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan, yoksullara gıda yardımı yapan Sarmaşık Derneği’ne üyelik. Bu iki konu, “örgüt üyeliği” kapsamında değerlendirildi ve 21 Ekim’de gözaltına alınan Selçuk Mızraklı dün (22 Ekim) tutuklandı.

Mızraklı’nın avukatı Mehmet Emin Aktar, “Selçuk Mızraklı’ya belediye çalışmalarıyla ilgili tek bir soru sorulmadı. Sadece bir cadde isminin belediye meclisi kararıyla değiştirilmesine ilişkin bir soru yöneltildi. Buna ilişkin onun dışında tek bir soru yok” dedi ve tutuklamaya gerekçe gösterilen konuları şöyle anlattı:

“Bir itirafçı beyanı var; kendisiyle ilgili iddia 20 Mart 2019’da alınmış. Şunu öğrendik ki, savcı dosyadan bihaber. Cumhuriyet savcısına, bu ifadeyi hatırlatıp ifade tarihini öğrenmek istediğimizde 20 Mart 2019 tarihi olduğunu; şahsın ne zaman teslim olduğunu ya da yakalandığını sorduğumuzda ise Mayıs 2016 tarihi olduğunu söylemişti. Bu itirafçı beyanı 10 Eylül 2019’da Yeni Şafak gazetesinde, sonra ona bağlı olarak birçok internet sitesinde yayımlandı. Bu beyan, (Mızraklı) gözaltına alındığı gün Net Haber diye bir internet sitesinde tekrar yayımlandı.

Sonrasında bu haber çıktısını alıp sorgu hâkimine verdik. Selçuk Mızraklı’nın evinde 21 Ekim sabahı yapılacak aramanın tutanağının 07.05’te düzenlendiğini gördük. Eve sevk edilen polislerin 07.15 gibi evden ayrıldıklarını düşünürsek haberin de tam 07.15’te siteye yüklendiği görülüyor. Yani muhtemelen polisler evden çıkarken bu haber verildi. Aynı zamanda evden çıkış fotoğraflarının da saat 07.28’de aynı internet sitesinde yayınlandığını gördük. Çünkü gözaltına alındığı yerde, sokakta polis kamerası dışında başka bir kamera yoktu. Biz avukatları dışında da böyle bir fotoğraf alınmadığına göre polisler tarafından çekilen bu fotoğrafın, anında, henüz oturduğu evin sokağı terk edilmeden paylaşıldığı anlaşılıyor. Yani bir algı yaratılıp onun üzerine gidildiği anlaşılıyor.

İkinci suçlama, Sarmaşık Derneği. Yoksullukla mücadele derneğiydi bu. 2006’da kurulan bu dernek, yoksulları dilenmekten kurtarma amaçlıydı. Katkı sunmak isteyenler aylık cüzi rakamlarla derneğin hesabına katkıda bulunuyordu. Yoksulluk haritası çıkarılarak açlık sınırında olan ailelere gıda yardımı yapıyordu. Bu derneğin bütün işlemleri İçişleri Bakanlığı tarafından sürekli denetleniyordu, bir tek usulsüzlük tespit edilemedi. 2016 sonunda Kanun Hükmünde Kararname ile kapatıldı. Bir de bununla suçlandı. Diğer suçlamalar da açlık grevleri döneminde sosyal medya paylaşımları vesaire. Onun dışında bir iddia yok.”

Ne olmuştu?

HDP’li eski milletvekili ve hekim Adnan Selçuk Mızraklı, 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerinde Diyarbakır’a büyükşehir belediye başkanı seçildi. Mızraklı, seçildikten 16 gün sonra, 31 Mart’ta AKP’nin belediye başkanlığı için aday gösterdiği ve Kasım 2016’da belediyeye kayyum olarak atanan Cuma Atilla’dan devraldığı makam odasında yapılan değişiklikleri bir videoyla sosyal medya hesabından kamuoyuyla paylaştı. Seçimden yaklaşık beş ay sonra, 19 Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atandı. 21 Ekim’de gözaltına alınan Mızraklı, “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 22 Ekim’de tutuklandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.