Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak’ta Şii lider Mukteda el-Sadr, hükümetin düşürülmesi çağrısı yaptı

Irak’ta hükümetin en büyük paydaşı Sairun Koalisyonu ve Sadr Hareketi lideri Mukteda el-Sadr, Başbakan Adil Abdülmehdi’den güvenoyunun çekilerek hükümetin acilen düşürülmesi çağrısı yaptı.

Sadr, hükümetin düşürülmesi hususunda Bedir örgütü lideri Hadi el-Amiri‘ye işbirliği çağrısında bulundu. El-Sadr, Irak Anayasası’nda ve seçim yasasında değişiklik yapılmasını da talep ediyor.

Irak’ta ekim ayı başından beri devam eden, hayat pahalılığı ve yolsuzluklara karşı yapılan eylemlere polis sert müdahalede bulundu. Eylemlerde en az 200 kişi hayatını kaybetti, 8 bin kişi yaralandı.

El-Sadr’ın Mehdi Ordusu grubu, Iraklı Şii dini lider Ayetullah Ali Sistani ile zaman zaman çatışma yaşıyor.

Necef merkezli dini lider Sistani’nin ekim ayı başında başlayan protesto gösterileri ile ilgili tutumu göstericiler tarafından merakla beklendi. Sistani reform, yolsuzlukla mücadele ve yolsuzluk konusunda suçluların yargılanması talebinde bulundu. Ancak Sistani’nin talepleri eylemcileri tatmin etmediği gibi, dini lider El-Sadr tarafından da yeterli bulunmadı.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi’nin eylemler üzerine yaptığı açıklamasından sonra Şii dini lider de Abdülmehdi’ninkie paralel bir açıklama yaptı. Sistani, hükümetin ve kurumlarının halkın taleplerini yerine getirmek amacıyla çalışmalarına devam etmesi çağrısı yaptı. Haşdi Şabi’yi temsil eden Fetih bloğu da Sistani’nin açıklamalarına desteğini açıkladı.

Başkent Bağdat’taki Tahrir Meydanı eylemin odak noktalarından biri. Eylemler kısa sürede Bağdat’ın dışına taşıp güney vilayetlerine de yayıldı. Sadr Hareketi eyleme direkt desteğini açıklamamakla birlikte eylemlerde atılan sloganlar Sadr taraftarlarının eylemciler içerisinde olduğunu gösteriyor.

Geçen şubat ayından beri hükümetin en büyük ortağı Sairun koalisyonunun başındaki Mukteda el-Sadr’ın, Abdülmehdi hükümetinden rahatsızlıklarının olduğu bilgisi de kulislerde dolaşıyor.  

Eylemler devam ederken Tahran’a giden Sadr’ın, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleyman ile fotoğrafı basına yansımıştı.

Bağdat hükümeti ise göstericilerin ABD ve Körfez ülkeleri tarafından yönetimi devirmek amacıyla desteklendiğini iddia ediyor.

Mukteda el-Sadr kimdir?

Mukteda el-Sadr, Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak’ta en önemli Şii din adamı Muhammed Sadık Sadr’ın oğlu.

Muhammed Sadık Sadr 1999 yılında bir suikast sonucunda hayatını kaybetti. Babasından sonra Şiilerin dini lideri olan Mukteda el-Sadr, ılımlı Şiilerden ayrılarak ABD’nin Irak işgaline ısrarla karşı çıktı.

Mukteda el-Sadr, Haziran 2004’te ABD’nin uyguladığı silah yasağına karşı durarak Mehdi Ordusu adı altında silahlı bir örgüt kurdu.

Mukteda el-Sadr’ın liderlik ettiği Sairun Koalisyonu, 12 Mayıs 2018’de yapılan Irak genel seçimlerde birinci parti oldu ve en büyük paydaş olarak hükümette yer aldı. Sairun Koalisyonu, 329 sandalyeli Irak Meclisi’nde 54 milletvekiliyle birinci grubu oluştururken, Amiri liderliğindeki Fetih Koalisyonu da 43 sandalye ile meclisin en büyük ikinci grubu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.