Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’da, 14 yaşındaki kıza toplu tecavüzle suçlanan sanıklara “şiddet kullanılmadı” diyerek ceza indirimi uygulandı

BBC’nin haberine göre, İspanya’nın Barselona kentinde görülen davada, 14 yaşında bir kıza toplu tecavüzle suçlanan beş kişi, tecavüz yerine cinsel istismar suçundan hüküm giydi. Kararın temyize götürülmesi bekleniyor.

2016’da yaşanan olayla ilgili davada, beş sanık, genç kıza içki içirip daha sonra da sırayla tecavüz etmekle suçlanıyordu. Barselona‘da görülen davada sanıklar, “tecavüz” suçu yerine “cinsel istismar” suçundan yargılandı ve 10 ile 12 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Sanıklar tecavüzden hüküm giyselerdi 20 yıla varan hapis cezası alacaklardı. Toplu tecavüze uğrayan kıza 12 bin euro maddi tazminat ödenmesine de hükmedildi.

Kadın hakları savunucuları çıkan kararı Malaga’da protesto etti. Protestocular, İspanya Ceza Yasası’ndaki “şiddet yoksa tecavüz değil” düzenlemesinin değiştirilmesini talep ediyor.

“Kız olay esnasında aşırı alkollüydü!”

Mahkeme heyeti davanın son duruşmasında kararını açıklarken, tecavüze uğradığı belirtilen kızın aşırı alkollü olduğunu belirtti. Sanıkların kızla cinsel ilişkiye girdikleri tespit edilse bile yaşanan olayda şiddet kullanılmadığını kaydeden mahkeme heyeti bunun “tecavüz” olarak sınıflandırılamayacağını söyledi. İspanyol yasalarına göre, bir olayın “tecavüz” ya da “cinsel saldırı” olarak tanımlanabilmesi için fiziksel şiddet uygulandığının kanıtlanması gerekiyor.

İspanya’daki kadın hakları örgütleri, mahkemenin bu kararını öfkeyle karşıladı ve hükümete tepki gösterdi. Sosyal medya kullanıcıları, konuyla ilgili etiketlerle karara tepkilerini dile getirdi.

“Herkese 15 dakika, kimse bu süreyi aşmayacak!”

Duruşmada savcılar, “Manresa kurt çetesi” olarak bilinen faillerin, 14 yaşındaki kızı terk edilmiş bir fabrika binasında önce içki içirerek sarhoş ettiğini, sonra da uyuşturucu ve alkolün etkisi altındaki kıza sırayla tecavüz ettiklerini anlattı. Sanıklardan Bryan Andres M.‘nin diğer sanıklara “Senin sıran… Herkese 15 dakika. Kimse bu süreyi aşmayacak” dediği de belirtildi. Suçlamaları reddetmelerine karşın kızın iç çamaşırında sanıkların DNA örneklerine rastlandı.

Mağdurun saldırı anında ne olduğunun farkında olmadığını belirten mahkeme heyeti, “Kızın olay sırasında sanıklarla cinsel ilişkiye rıza gösterip göstermeme kabiliyeti yoktu” dedi. Ancak sanıkların herhangi bir şekilde şiddete başvurmadıklarını da vurgulayan heyet, olayın tecavüz olmadığına karar verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.