Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope özel haber – TBMM’ye bine yakın hak ihlali dosyası getiren Gergerlioğlu: “28 Şubat’ın mağdurları 28 Şubat’ın zalimlerine dönüştü”

Haber: Özgür Özdemir & Özge Çakır

İnsan hakları savunucusu ve HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile uzun yıllardır sürdürdüğü insan hakları mücadelesinin dünü ve bugünü hakkında konuştuk. İnsan hakları ihlalleriyle ilgili TBMM’ye bine yakın soru önergesi veren Gergerlioğlu, “28 Şubat’ın mağdurları 28 Şubat’ın zalimlerine dönüştü” dedi.

Medyascope Ankara ekibinden arkadaşım Özgür Özdemir ile Gergerlioğlu’nun Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki odasına konuk oluyoruz. Meclis binasına girebilmek için arka arkaya geçtiğimiz kontrollerin ardından kameralarımızla yukarı çıkamayacağımızı, vekilin gelip bizi alması gerektiğini öğreniyoruz. Ömer Bey aşağı inip bizi karşıladığında, kendisine durumu açıklıyoruz ve ilk tepkisi “Yahu her yerde bir engel, her şeye bir engel koyuyorlar!” oluyor.

Biz de tam bu noktaya odaklanmak istiyoruz kendisiyle sohbet ederken. Kocaeli şube başkanı olarak çalışmalar yürüttüğü MAZLUMDER’de 2007-2009 yılları arasında sürdürdüğü genel başkanlık görevini, katıldığı başörtüsü eylemlerini, düzenlediği basın toplantılarını anlatıyor Gergerlioğlu ve ekliyor “Ama biz bu çalışmalarda Türkiye’de düşünce özgürlüğünün önündeki engelleri kaldırmaya çalışıyorduk. Her kesimden insan bizim çalışmalarımıza destek veriyordu.”

“Biz artık vebalı ilan edilmiştik, damgalanmıştık”

Başörtüsü eylemleri, Hrant Dink’in öldürülmesi, Terörle Mücadele Kanunu’ndan dolayı hapis cezasına çarptırılan çocuklar, Kürt sorunu derken KHK mağdurlarına ve ihlal edilen haklarına geliyoruz. Gergerlioğlu, 6 Ocak 2017’de 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile tıp hekimliğinden ihraç edildi. 6 ay kadar herhangi bir iş bulamadıktan sonra ancak Batman’da bir özel hastanede çalışmaya başlayan Gergerlioğlu, “Biz artık vebalı ilan edilmiştik, damgalanmıştık” diyor ve KHK mağduru birçok insanın yaşadığı zorlukları bu sebeple anlayabildiğini, onlarla empati kurabildiğini belirtiyor.

Odasında sıralanmış, bir şekilde mağduriyetini anlatmaya, sesini duyurmaya çalışan KHK mağdurları tarafından yazılmış yüzlerce mektubu ve meclise sunduğu bini aşkın soru önergesini içeren klasörleri gösteriyor bize Gergerlioğlu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli milletvekili seçilerek meclise girdiği 2018 yılından bu yana sürdürdüğü insan hakları mücadelesinin KHK mağdurlarını da kapsadığını belirtiyor Gergerlioğlu. Ayrıca, Bülent Arınç’ın “acıdığını hatta özür dilediğini” belirttiği KHK mağdurları ile ilgili bir an önce harekete geçilmesi çağrısında bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler