Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şule Çet davasında beklenen rapor geldi: “Cinsel birliktelik net değil, tırnak örneklerinde bulunan DNA basit temasla geçmiş olabilir”

22 yaşındaki üniversite öğrencisi Şule Çet, 29 Mayıs 2018’de Ankara’da Yelken Plaza’nın 20. katındaki bir ofisten şüpheli bir şekilde düşerek hayatını kaybetmişti. Çet’in ölümüne ilişkin davada Adli Tıp Kurumu’ndan uzun süredir beklenen rapor geldi. Buna göre o gece bir cinsel birlikteliğin gerçekleşip gerçekleşmediğine dair kanaate varılamadı, Şule Çet’in iki tırnağında bulunan Berk Akand’a ait DNA için ise “Boğuşmayla da basit temasla da geçmiş olabilir” denildi.

“PSA pozitifliği cinsel birlikteliğin kanıtı değil”

Dava dosyasına giren üçüncü Adli Tıp Raporu’nda Şule Çet’in anal sürüntü örneğinde bulunan ve kime ait olduğu tespit edilemeyen PSA’nın (Prostat Spesifik Antijen) ne anlam ifade ettiğine yer verildi. Raporda “Anal bölgeden elde edilen maserasyon sıvısında, eğer bir cinsel birliktelik olmuş ise 48 saate kadar tespit edilebileceği, ancak PSA’nın sadece seminal sıvıda (meni) bulunmadığı, kan, idrar gibi diğer vücut sıvılarında da bulunabildiği cihetle sadece PSA pozitifliğinden hareketle cinsel birlikteliğin gerçekleşip gerçekleşmediğinin söylenemeyeceği ifadeleri yer aldı. 

“Çet’in tırnak örneklerinde bulunan DNA boğuşmayla da basit temasla da geçmiş olabilir”

Raporda ayrıca, Şule Çet’in iki tırnağında sanık Berk Akand’a ait olan DNA miktarının çok düşük olduğu belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: 

“Sanık Berk Akand’ın maktulle selamlaşma şeklinde basit bir el sıkışma, ayrıca gerek sanık Akand’ın savunmasında gerekse Akand müdafiilerinin beyanlarında bildirdikleri gibi maktulün daha önce dokunduğu telefon, bilgisayar tuşları gibi, yine sanığın savunmasında geçtiği gibi müzik eşliğinde maktulün elinden tutarak halay çekmesi şeklinde eylemler sonucu ve sanık Berk’in jelibon paketini açamadığı, ağzı ile bu paketi zorladığı ancak yine açamadığı, bunun üzerine maktul Şule’nin paketi aldığı şeklindeki aktivitelerin bir veya birkaçının gerçekleşmesi halinde Berk Akand’a ait DNA’nın ölen Şule Çet’e transfer olabileceği ve buna bağlı olarak da analizde tespit edilebileceği gibi, herhangi bir şekilde karşılıklı boğuşma ya da mücadelenin meydana gelmiş olması halinde de transfer olabileceği, dosyadaki mevcut bulgulara göre bu ayrımın yapılamadığı oybirliği ile mütalaa olunur.”

Çet ailesinin avukatları, tırnak örneklerinde yer alan bu dokuların boğuşmanın ve zorlamanın göstergesi olduğunu öne sürmüş, Akand’ın avukatları ise bunun basit bir temasla geçmiş olabileceğini savunarak Adli Tıp’tan ek rapor talep etmişti.

Savcı 20 Kasım’da esasa ilişkin mütalaa verebilir

Önümüzdeki günlerde mahkeme heyetinin talep ettiği üzere Çağatay Aksu ve Berk Akand’a ait telefon iletişim raporlarının da dosyaya sunulması bekleniyor. Bunun ardından savcının dördüncü duruşmada, yani 20 Kasım’da esasa ilişkin mütalaasını vermesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.