Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan Hakları İzleme Örgütü: “Irak’ta biber gazı fişekleri en az 16 protestocunun hayatına mal oldu”

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch-HRW) bugün (8 Kasım) yaptığı açıklamada, Irak güvenlik güçlerinin 25 Ekim 2019’da protesto gösterileri başladığından beri başkent Bağdat’taki protestocuları hedef alarak defalarca biber gazı fişeği attığını duyurdu. Gaz fişekleri sebebiyle en az 16 protestocunun hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler Irak’taki Yardım Misyonu’nun (UNAMI) 5 Kasım’daki raporuna göre, ülke çapında protestoların başladığı 25 Ekim ile 4 Kasım günleri arasında ölenlerin sayısı 97’ye ulaştı. Irak İnsan Hakları Yüksek Komisyonu’na (IHCHR) göre ise 105 kişi öldü ve 5 bin 655 kişi yaralandı. 5-6 Kasım günleri arasında ise Reuters haber ajansı, güvenlik güçlerinin en az altı protestocuyu öldürdüğünü haberleştirdi.

HRW Ortadoğu Direktörü Sarah Leah Whitson, “Yüksek ölüm rakamları bize biber gazı fişeklerinin doğrudan kafaya hedef alınarak ateşlendiğini gösteriyor. Rakamlar basit bir kazadan daha fazlasına işaret ediyor. Ölü sayısı 100’den fazla, Irak’ın küresel ortaklarının tümü kınamalarında kesin ve açık olmalı” dedi.

HRW araştırmacıları, Tahrir Meydanı’na yapılan ziyaretler ve medya kuruluşları tarafından çekilen bir düzineden fazla video klibin gözden geçirilmesi sonucunda, Bağdat’ta başına biber gazı fişeği isabet etmesi sonucu ölen 12 kişi olduğunu açıkladı. UNAMI raporunda ise, gövdenin üst bölgelerine isabet eden biber gazı fişeği sebebiyle ölümlerin en az 16 olduğu belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.