Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dokuz gün önce tahliye edilen Ahmet Altan yeniden tutuklandı

“Darbe çağrışımı” davasında tahliye edildikten sonra yeniden evinde gözaltına alınan Ahmet Altan, dün gece İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi. Geceyi İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında geçiren Altan, bugün hâkim karşısına çıkarıldı. Tutuklama kararının yüzüne okunmasının ardından Altan tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne götürüldü.

“Pişman olduğuna dair beyanı yok”

Altan’ın tahliyesinin ardından savcılık tahliyeye itiraz etmişti. İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi itirazın ardından verdiği kararda, sanık Ahmet Altan’ın Taraf gazetesinin genel yayın yönetmeni olduğu, sanığın sıfatı, konumu, 15 Temmuz hain darbe girişiminde bulunan FETÖ’nün yayın organlarında bu örgütün amaçları doğrultusunda sürekli olarak açıklamalarda bulunduğu hatırlatıldı. İlgili kararda, sanık Ahmet Altan’ın sıfatına, tutuklu kaldığı süreye, haber üzerinden birçok sempatizanı etkilemesine, aldığı ceza ve temyiz sürecinde cezanın aleyhine ağırlaşma ihtimaline ve pişmanlık göstereceğine dair beyanlarının olmamasına dikkat çekildi.

Mahkeme, sanık Ahmet Altan hakkında CMK’nın 98. ve 100. maddeleri gereğince tutuklamaya yönelik yakalama kararının çıkarılmasına oybirliğiyle karar verdi.

“Karar avukatlarından önce Anadolu Ajansı’na tebliğ edildi”

Altan’ın avukatı Figen Çalıkuşu Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, tahliye kararının kaldırılmasının kendisinden önce Anadolu Ajansı’na tebliğ edildiğine dikkat çekti. Ayrıca, tahliye kararını kaldıran 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin mevcut başkanının iki gün önce atandığını hatırlattı.

Çalıkuşu, tahliye kararının 10 yıl 6 ay hapis cezası hükmüyle verildiğini, bu sebeple ilk derece mahkemesinin tahliye kararını kaldıramayacağını, yetkinin bir üst mahkeme olan istinaf mahkemelerinde olduğunu belirtti.

Ne olmuştu?

Kamuoyunda "darbe çağrışımı davası" olarak bilinen davada, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi geçtiğimiz günlerde karar açıklamış, mahkeme heyeti "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan yargılanan Ahmet Altan'a 10 yıl 6 ay, Nazlı Ilıcak'a da 8 yıl 9 ay hapis cezası vermişti. Heyet, tutuksuz sanık Mehmet Altan'ın beraatına hükmetmişti. Mahkeme heyeti, Altan ve Ilıcak'ın tahliyesine karar vermişti. Kararın ardından Ilıcak ve Altan cezaevinden çıkmıştı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 10 yıl 6 ay "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan ceza alan Ahmet Altan'ın tahliyesine yönelik mahkeme kararına 6 Kasım Çarşamba günü itiraz etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.