Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hong Kong’da protestolar sürüyor: Öğrenciler, polise ok ve yayla karşılık veriyor

Hong Kong’da hazirandan beri süren eylemler son üç günde şiddetini artırarak devam ediyor. Ulaşımın tıkanma noktasına geldiği şehirde sokaklarda da protestoların yarattığı tahribat artıyor. Dün gece yapılan eylemlerde Chinese, City, Hong Kong ve Polytechnical üniversitelerinin kampüslerinde barikatlar kuran protestocu öğrenciler polis müdahalesi ile karşılaştı.

Salı günü, çoğu öğrenci yüzlerce protestocu, polisin Tai Po kenti yakınlarındaki Hong Kong Üniversitesi’ne (CUHK) girmesini engellemeye çalıştı. Protestocular polisin biber gazı ile yaptığı sert müdahaleye, barikatlar ve molotoflarla karşılık verdi.

CNN’in haberine göre, Hong Kong’da üniversite kampüslerine yayılan eylemlerin şiddet dozunun artmasından endişe ediliyor. Hong Kong Üniversitesi’nde protestocuların ok, yay ve cirit gibi geleneksel silahları kullanmaya başladığı iddia ediliyor.

Polis ablukasına alınan Hong Kong Üniversitesi’ndeki sert müdahale protestocular tarafından Twitter’da paylaşılıyor:

11 Kasım pazartesi günü bir eylemcinin polis tarafından yakın mesafeden vurulmasının görüntüleri sosyal medyada gündem olmuştu. Bunun üzerine şehirde protestoların şiddeti artmış, yerel basın tarafından polisin gerçek kurşun kullandığı iddia edilmiş ve polis yaptığı açıklamada vurulma olayını doğrulamıştı.

https://twitter.com/Bewater57249897/status/1193752685263982592

Hong Kong’da protestolar neden başlamıştı?

Hong Kong yönetimi, “şüphelilerin Çin’e iadesini kolaylaştıran” yasa tasarısını 3 Nisan’da parlamentoya sunmuştu. Muhalefet ise tasarıyı protesto etmek için haziran ayında gösterilere başlamıştı.

Yarı özerk Hong Kong’un yöneticisi Carrie Lam, beş aydır milyonlarca kişi tarafından protesto edilen ve zanlıların Çin’e iade edilerek yargılanmasının yolunu açan yasal düzenlemenin geri çekileceğini 4 Eylül’de duyurmuştu. 23 Ekim’de tasarının kaldırılmasına rağmen protestocular eylemlerine devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.