Hong Kong’da hazirandan beri süren eylemler son üç günde şiddetini artırarak devam ediyor. Ulaşımın tıkanma noktasına geldiği şehirde sokaklarda da protestoların yarattığı tahribat artıyor. Dün gece yapılan eylemlerde Chinese, City, Hong Kong ve Polytechnical üniversitelerinin kampüslerinde barikatlar kuran protestocu öğrenciler polis müdahalesi ile karşılaştı.
Salı günü, çoğu öğrenci yüzlerce protestocu, polisin Tai Po kenti yakınlarındaki Hong Kong Üniversitesi’ne (CUHK) girmesini engellemeye çalıştı. Protestocular polisin biber gazı ile yaptığı sert müdahaleye, barikatlar ve molotoflarla karşılık verdi.
抗爭前線戰況直擊, [Nov 12, 2019 at 4:36 PM]
Respect 中大手足
Today’s CUHK
Tomorrow’s all universities in HK
That’s what happen in a university in Hong Kong !!!#hongkong #usa #PoliceBrutality #policestate #SOSHK #standwithhongkong pic.twitter.com/Atx7HjFRto— KP L (@LokRodman) November 12, 2019
CNN’in haberine göre, Hong Kong’da üniversite kampüslerine yayılan eylemlerin şiddet dozunun artmasından endişe ediliyor. Hong Kong Üniversitesi’nde protestocuların ok, yay ve cirit gibi geleneksel silahları kullanmaya başladığı iddia ediliyor.
#HongKong protesters are practicing how to use bow to attack police. They alsp set the arrow on fire. #HongKongProtests pic.twitter.com/dWUi6bB8DK
— Liam Stone石立安 (@liamstone_19) November 12, 2019
Polis ablukasına alınan Hong Kong Üniversitesi’ndeki sert müdahale protestocular tarafından Twitter’da paylaşılıyor:
2148 中大防暴打爛私家車窗戶拉人
— HKer | 힘내라홍콩 (@taroballslove) November 12, 2019
Riot police broke the windows of the car to arrest in CUHK#StandWithHongKong #HongKongProtest #CUHKMassacre #CUHK pic.twitter.com/eE9spB6TaZ
11 Kasım pazartesi günü bir eylemcinin polis tarafından yakın mesafeden vurulmasının görüntüleri sosyal medyada gündem olmuştu. Bunun üzerine şehirde protestoların şiddeti artmış, yerel basın tarafından polisin gerçek kurşun kullandığı iddia edilmiş ve polis yaptığı açıklamada vurulma olayını doğrulamıştı.
Hong Kong’da protestolar neden başlamıştı?
Hong Kong yönetimi, “şüphelilerin Çin’e iadesini kolaylaştıran” yasa tasarısını 3 Nisan’da parlamentoya sunmuştu. Muhalefet ise tasarıyı protesto etmek için haziran ayında gösterilere başlamıştı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Yarı özerk Hong Kong’un yöneticisi Carrie Lam, beş aydır milyonlarca kişi tarafından protesto edilen ve zanlıların Çin’e iade edilerek yargılanmasının yolunu açan yasal düzenlemenin geri çekileceğini 4 Eylül’de duyurmuştu. 23 Ekim’de tasarının kaldırılmasına rağmen protestocular eylemlerine devam ediyor.