Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekrem İmamoğlu Londra’da: “Başta metro olmak üzere İstanbul adına önemli finansal ve işbirliği görüşmeleri için buradayız”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 13-15 Kasım tarihleri arasında dünya finans başkenti Londra’ya çalışma ziyareti gerçekleştiriyor. İmamoğlu, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın’ı ziyaret ederek başladığı temaslarına, Londra Büyükşehir Belediye (GLA) Başkanı Sadiq Khan’la bir araya gelerek devam etti. Khan, İmamoğlu’na, “Bir kere kazanmak yetmedi, iki kez kazandınız. Sizin başarınız, bizim başarımızdır, umut verdiniz” dedi. Ekrem İmamoğlu’nun bu akşam Türkiye’ye dönmesi bekleniyor. 

“İstanbul adına önemli finansal ve işbirliği görüşmeleri için Londra’dayız”

İngiltere’deki temaslarına Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın’ı ziyaret ederek başlayan İmamoğlu, ardından Chatham House (Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü) Başkan Yardımcısı Sir Simon Fraser ve ekibiyle bir araya geldi. Ekrem İmamoğlu büyükelçiyle yaptığı görüşmeyi “İstanbul adına önemli finansal ve işbirliği görüşmeleri için Londra’dayız” diyerek değerlendirdi. 

Sadiq Khan: “Bu, sadece İstanbul’daki, Türkiye’deki değil, dünyadaki tüm demokratların başarısıdır”

İmamoğlu, Londra Büyükşehir Belediye Başkanı Sadiq Khan’ı makamında ziyaret etti. Twitter hesabında, Khan ile görüşmesini yeni bir başlangıç olarak değerlendiren İmamoğlu, “İstanbul ve Londra bundan sonra hiç olmadığı kadar yakın ve ortak akılla çalışacak” diye yazdı.

Sadiq Khan da toplantının, aradaki dostluğu pekiştirmek için önemli bir adım olduğunu belirtti ve “Seçilmiş belediye başkanı, hoşgeldiniz. Bir kere kazanmak yetmedi, iki kez kazandınız. Sizin seçilmeniz, tüm dünyaya örnek oldu. Sizin başarınız, bizim başarımızdır. Tüm dünyaya umut verdiniz. Bu, sadece İstanbul’daki, Türkiye’deki değil, dünyadaki tüm demokratların başarısıdır. İşbirliğimizi geliştirelim ve bu buluşma, İstanbul ve Londra arasındaki dostluğun başlangıç günü olsun” dedi. 

“Londra turumuz çok önemli toplantılarla geçiyor”

İki başkan arasındaki görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmenin sonunda İmamoğlu, Khan’ı İstanbul’a davet etti. GLA binası önünde gazetecilere, Londra ve Khan ziyaretini değerlendiren İmamoğlu şöyle konuştu: “Londra turumuz çok önemli toplantılarla geçiyor. Toplantılara sabah büyükelçimizle başladık. Daha sonra, Londra’nın farklı kurumlarıyla deneyimlerimizi paylaştığımız toplantılar yaptık. Sadıq Khan’la çok verimli bir saatlik bir toplantı yaptık. Hem bugüne dair görüşlerimizi hem de İstanbul-Londra arasındaki iyi ilişkileri kurma konusunda neler yapabilirizi ve detaylarını konuştuk. Çok sıcaktı, çok iyiydi ve verimliydi. Ben sıkı diyaloglar ve sıkı işbirliklerinin, bu iki güzel kentin -ki şöyle tarif edeyim; birisi Avrupa’nın en batısında, diğeri en doğusunda- Avrupa’ya çok güçlü bir iletişim noktaları ve merkezleri olacağını söyledim. Onlar da katıldılar.” 

İmamoğlu: “Başta metro olmak üzere birçok alanda işbirliğimizi konuşacağımız toplantılar olacak”

İmamoğlu, gazetecilerin “Londra denince dünyada akla ilk gelen metro oluyor. İstanbul’un altyapısıyla ilgili olarak bu konu gündeme geldi mi?” sorusuna şu karşılığı verdi: “Burada tabii deneyimi konuştuk ama 15 Kasım’da özellikle finans kuruluşlarıyla, sadece metro değil ama başta metro olmak üzere birçok alanda işbirliğimizi, İstanbul’un ne kadar verimli bir alan olduğunu ve bu konudaki kaynak aktarımı konusundaki kolaylıkları ya da metotları konuşacağımız toplantılar olacak.”

İmamoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladıktan sonra, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson’ın Türkiye Özel Temsilcisi Lord Janvrin’in de katıldığı bir toplantıya geçti. İmamoğlu, toplantıdan sonra ise Bloomberg European kanalına bir röportaj verdi. 

İmamoğlu, küresel finans çevreleriyle tanışıyor

İmamoğlu’nun Londra ziyaretini değerlendiren Reuters haber ajansı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) raylı sistem projelerinin finansmanı başta olmak üzere yatırımcılarla uluslararası piyasalarda borçlanma fırsatları hakkında da görüşmeler yürüttüğünü bildirdi. Reuters, bu görüşmelerin aynı zamanda Ekrem İmamoğlu’nun uluslararası finans çevreleri ile tanışmasına da imkan sağladığını belirtti.

İmamoğlu: “Avrupa iyi olmak istiyorsa, İstanbul iyi olmalıdır. Bunu başarmak için el ele, kol kola olmalıyız”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Londra’daki temasları kapsamında, kentte yaşayan Türkler’le de buluştu. Londra’daki Dominion Centre’ı dolduran yaklaşık 500 kişi, İmamoğlu’nu karşıladı. Etkinlikte ilk konuşmayı CHP İngiltere Birliği Başkanı Kazım Gül yaptı. Gül, konuşmasının ardından birliğin yönetim kurulu üyelerini sahneye çağırdı. Daha sonra da İmamoğlu da platforma davet edildi. Konuşmasında, 31 Mart ve 23 Haziran seçim süreçlerinde ve sonrasında yaşanan konulara değinen İmamoğlu, Londra’ya yaptığı ziyaretlerin amacına değinirken “Birlik olmalıyız” mesajı verdi:

“Londra’daki yetkililere, ‘Avrupa’nın batısındaki en önemli merkez olarak siz kendinizi görüyorsunuz ya; işte Avrupa’nın doğusundaki en önemli merkez de İstanbul’dur. İstanbul ve Türkiye, Avrupa’nın bir parçasıdır; doğru. Ama unutmayın ki, Avrupa da Türkiye’nin bir parçasıdır. Biz, İstanbul’da güzel işler yaparsak, bunun etki alanı sadece Türkiye değil, sadece yakın coğrafya değil, aynı zamanda Avrupa’dır’ dedim. Dolayısıyla Avrupa iyi olmak istiyorsa, İstanbul iyi olmalıdır, Türkiye iyi olmalıdır; bunu unutmayın. Bunu başarmak için el ele, kol kola olmalıyız.”

“İstanbul, eğer ülke olsaydı Avrupa’nın en büyük ticari potansiyeline sahip ülkelerinden biri olurdu”

Ekrem İmamoğlu, Londra’daki ziyaretinin son gününde 22 farklı finans kuruluşuyla bir araya geldi. İmamoğlu toplantıda, “Değişen Küresel Görünümde İstanbul ve Türkiye’nin Geleceği” başlıklı bir sunum yaptı.

Türkiye’yle Birleşik Krallık arasında yüzyıllardır çok verimli, stratejik, kapsamlı bir ilişki yönetildiğini belirten İmamoğlu, “İstanbul, eğer ülke olsaydı Avrupa’nın en büyük ticari potansiyeline sahip ülkelerinden biri olurdu” dedi. Toplumsal katılımı ve şeffaf yönetime vurgu yapan İmamoğlu, demokrasinin altın kurallarını çekinmeden ortaya koyan bir yönetim anlayışlarının olduğunu belirtti.

“Amacımız raylı sistem ağımızı beş yıl içerisinde 600 kilometrenin üzerine çıkarmak”

Finans kuruluşlarına İstanbul’da gerçekleştirmek istediği yatırımları anlatan İmamoğlu, metro projesine değinerek raylı sistem ağını 600 kilometrenin üzerine çıkarmayı hedeflediğini belirterek, “Şu anda 220 kilometrelik raylı sistem ağımızı, hızlıca, beş yıl içerisinde 600 kilometrenin üzerine çıkartmak istiyoruz. Yaklaşık 200 kilometresi devam eden inşaatlar halinde zaten. 200 kilometre de yeni metro hatları yapmak istiyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.