Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü: Türkiye’de son altı yılda 2 bin 121 kadın, erkekler tarafından öldürüldü

“Boşanmak istedi, öldürdüm. Çalışmasını istemediğim için öldürdüm. Cinsel birlikteliği reddettiği için şiddet uyguladım. Alt tarafı bir tokat attım”.

Yukarıda gördüğünüz cümleler erkeklerin kadınları öldürürken, şiddet ve cinsel taciz uygularken kullandıkları bahaneler. Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ancak Türkiye’de kadınlar, toplu taşımada, evde, okulda, işte ve sokakta cinsel şiddete maruz kalıyor. Kadınlar “ölmek istemiyorum” diye haykırırken, erkeklerin aldıkları ceza indirimleri ise kadınların öfkesinin artmasına neden oluyor. 25 Kasım’da şiddete ve tacize karşı yürümek isteyen kadınlar ise bu sefer başka bir eril güce, polis şiddetine maruz kalıyor. 

Türkiye’de son beş yıl içinde kaç kadının, hangi “bahanelerle” öldürüldüğünü araştırdık. Verileri, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan aldık.

2014 yılında 294 kadın erkekler tarafından öldürüldü

2014 yılında erkekler, 294 kadını katletti. Kadınların yüzde 47’si hayatlarına dair karar aldığı, yüzde 25’si ise boşanmak istediği için öldürüldü. Erkekler, kadınları öldürürken yüzde 35 oranında kesici alet kullandı. Kadınların, yüzde 40‘ı evli olduğu erkek, yüzde 26‘sı ise akrabası tarafından öldürüldü. En fazla kadın cinayetinin işlendiği illerin başında ise İstanbul ve Adana geldi. 

Ayşe Zorlu: 2014 yılında boşanmak istediği için öldürüldü

Ayşe Zorlu (42), iki çocuk annesiydi ve Kocaeli’nde yaşıyordu. Ayşe Zorlu, evli olduğu erkek Cevdet Zorlu (46) tarafından boşanmak istediği için bıçaklanarak katledildi. Katil zanlısı, cinayeti işledikten sonra abisini arayıp haber haber verdi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, kadının olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi. Ayşe Zorlu, 2014 yılında katledilen 294 kadından sadece bir tanesi. 

Infografik:Sema Kahriman

2015 yılında 303 kadın erkekler tarafından öldürüldü

2015 yılında erkekler, 303 kadını katletti. Kadınların yüzde 78’i hayatlarına dair karar almak isterken öldürüldü. 2014 yılında göre erkeklerin kullandığı bu “bahanenin” oranı yüzde 31 oranında artış gösterdi. 50 kadın evliliğini, 15 kadın ilişkisini sonlandırmak isterken erkekler tarafından katledildi. Erkekler, 155 kadını ateşli silahla, 90 kadını kesici aletle, 23 kadını boğarak, 14 kadını kadını darp ederek, iki kadını yakarak ve bir kadını diri gömerek katletti. Öldürülen kadınların yüzde 24’ü, 24 yaşın altındaydı. Öldürülen kadınların 90’ı evli olduğu erkek, 75’i akrabası, 40 ise birlikte olduğu erkek tarafından öldürüldü. 

Özgecan Aslan: 2015 yılında tanımadığı biri tarafından tecavüzü reddedince öldürüldü 

Özgecan Aslan (20), Mersin’de yaşıyordu ve Çağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü birinci sınıf öğrencisiydi. 11 Şubat 2015 tarihinde bindiği minibüste, tecavüz girişimine direndiği için öldürüldü. Aslan’ın şapkasının minibüste çıkmasının ardından jandarma soruşturma başlattı. Sorguya alınan Fatih Gökçe ve Necmettin Altındöken soruşturmada cinayeti itiraf etti ve olayda üçüncü bir kişinin olduğunu söylediler. Suphi Altındöken, Özgecan’ın bindiği otobüsün şoförüydü. Özgecan Aslan, tecavüz girişiminde bulunan Suphi Altındöken’e biber gazı kullanarak engel olmaya çalıştı. Ancak Özgecan, Suphi Altındöken tarafından birkaç kez bıçaklandı ve demir çubukla öldüresiye dövüldü. Tarsus’a geri dönen katil zanlısı olayı babasına ve bir arkadaşına anlattı ve yardım istedi. Suphi Altındöken’e “nitelikli cinsel saldırı ve canavarca hisle öldürme”, Fatih Gökçe’ye “canavarca his ve nitelikli cinsel saldırıyla kasten öldürme”, Suphi Altındöken’in babası Necmettin Altındöken’e ise “Canavarca his ve eziyetle kasten öldürme” suçundan, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Mahkeme üç sanığa verdiği bu cezaların yanı sıra, tecavüz ve diğer suçlardan, Suphi Altındöken’e 27 ve arkadaşı Fatih Gökçe’ye 24 yıl hapis cezası daha verdi. Katil zanlısı Suphi Altındöken, 11 Nisan 2016 tarihinde Adana Kürkçüler E tipi kapalı cezaevinde Gültekin Alan tarafından uğradığı silahlı saldırıda kalbine isabet eden mermi sonucu öldü. Özgecan Aslan, 2015 yılında katledilen 303 kadından sadece bir tanesi. 

2016 yılında 328 kadın erkekler tarafından öldürüldü

2016 yılında, bir önceki yıla göre cinayet oranları artarak devam etti. 2016 yılında erkekler, 328 kadını katletti. Kadınların kendi hayatlarına dair karar alması 2016 yılında da cinayetle sonuçlandı. Öldürülen kadınların yüzde 26’sı hayatlarını kendi istedikleri yönde götürmek isterken öldürüldü. Kadınların 70’i silahla ve kesici aletle öldürüldü. Kadın cinayetlerinin en çok yaşandığı üç il ise, İstanbul, Adana ve Ankara olarak kaydedildi. Kadınların yüzde 31‘i evli olduğu erkek, yüzde 25’i ise akrabası tarafından öldürüldü. 

Hanife Akman: 2016 yılında kardeşi tarafından uykusunda öldürüldü

Hanife Akman (32), Ayvalık’ta yaşıyordu ve üç buçuk yaşında bir kızı vardı. 15 Temmuz 2016 tarihinde kızıyla birlikte babasını görmeye gitmişti. 18 Temmuz’da kardeşi Ali Duman (19), tarafından uykusunda bıçaklanarak öldürüldü. Ayvalık Devlet Hastanesi‘ne kaldırılan Hanife Akman, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Katil zanlısı, kadının başta gözü ve boğazı olmak üzere vücudunun çeşitli yerlerinden defalarca bıçaklandı. Teslim olan katil zanlısı Ali Duran ise sevk edildiği adliyede tutuklandı. Hanife Akman, 2015 yılında katledilen 328 kadından sadece bir tanesi.  

2017 yılında 409 kadın erkekler tarafından öldürüldü 

2017 yılında kadın cinayetlerinde ciddi bir artış gerçekleşti. 409 kadın, erkekler tarafından katledildi. Kadınlar yüzde 21’i hayatlarına dair karar alırken, yüzde yedisi boşanmak istediği için öldürüldü. Kadınların yüzde 43’ü ateşli silah, yüzde 21’i ise kesici aletle öldürüldü. Kadınlar yine en fazla evli olduğu erkek tarafından öldürüldü. Kadınlar, yüzde 22 oranında evli olduğu erkek, yüzde 13 oranında ise akrabası tarafından öldürüldü. 

Melike Kartal: 2017 yılında evli olduğu erkek tarafından öldürüldü

Melike Kartal (29), Bilecik’te yaşıyordu ve sekiz aylık hamleydi. Hakkında uzaklaştırma kararı olan ve evli olduğu erkek Hüseyin Kartal (35), tarafından 29 yerinden bıçaklanarak öldürüldü. Katil zanlısı Hüseyin Kartal, cinayeti işledikten bir süre sonra polisi arayarak,  “Ben olay yerinin yakınındaki Pazar Pazarındayım. Gelin beni alın” dedi. Sezaryenle alınan bebek ise üç buçuk ay sonra hayatını kaybetti. Melike Kartal, 2017 yılında katledilen 409 kadından sadece bir tanesi.

2018 yılında 440 kadın, erkekler tarafından öldürüldü 

2018 yılında da kadın cinayetleri artarak devam etti. 2018 yılında erkekler, 440 kadını katletti. Kadınların yüzde 24’ü hayatına dair karar almak istediği için öldürüldü. Kadın cinayetlerinde öldürülen kadınların yaş aralığı bir önceki yıla oranla düştü. 2018 yılında 15-18 ve 19-25 yaş arasında toplam 59 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. Kadınların yüzde 27’si evli olduğu erkek, yüzde 13’ü akraba, yüzde 13’ü ise birlikte olduğu erkek tarafından öldürüldü. Kadınların yüzde 40’ı ateşli silahla, yüzde 18’i kesici alet, yüzde altısı boğularak, yüzde dördü ise yüksekten atılarak öldürüldü. 

Serpil Yıldız (43), Kayseri’de yaşıyordu. 9 Aralık 2018 tarihinde üç yıldır birlikte olduğu erkek Halit Çadır (59) tarafından av tüfeğiyle öldürüldü. Katil zanlısı, Serpil Yıldız’ın arabayla yanına geldi. Aracından inen katil zanlısı, yanındaki av tüfeğiyle Yıldız’a ateş etti. Başından vurulan Serpil Yıldız olay yerinde hayatını kaybederken katil zanlısı ise Argıncık Kayabaşı Mahallesi 110. Sokak’taki evinde yakalanarak gözaltına alındı. Çadır, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı Serpil Yıldız, 2018 yılında katledilen 440 kadından sadece bir tanesi. 

2019’un ilk 10 ayında 347 kadın öldürüldü

2019’un ilk 10 ayında erkekler, 383 kadını öldürdü. Kasım ayının ilk 20 gününde ise erkekler 30 kadının ölümüne neden oldu. Erkekler 2019 yılında da kadınları “hayatlarına dair karar” aldığı için öldürdü.

Emine Bulut: 2019 yılında boşandığı erkek tarafından öldürüldü


Emine Bulut (38), Kırıkkale’de yaşıyordu ve bir kızı vardı. 18 Ağustos 2019 tarihinde boşandığı erkek Fedai Varan tarafından kızının gözleri önünde öldürüldü. Bulut’un ölüm anı sosyal medyada yayılınca, Türkiye’nin gündemine oturdu. Videoda Emine Bulut, “Ölmek istemiyorum” diye haykırırken, kızının ise “Anne ne olur ölme” dediği kaydedildi. Kırıkkale 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci duruşmasında, katil zanlısına “kasten adam öldürmek” suçundan müebbet hapis cezası verildi, cezada indirim uygulanmadı. Emine Bulut, 2019’da katledilen 347 kadından sadece bir tanesi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.