Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: Ermeni soykırımı iddialarına yönelik yasa tasarısını Beyaz Saray engelledi

Haber sitesi Axios’un iddiasına göre, kıdemli bir Beyaz Saray personeli, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’dan Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili kararın engellemesini istedi.

Graham: “Türkiye-ABD ilişkilerini kurtarmaya çalışıyorum”

Cumartesi günü yapılan bir telefon görüşmesinde iddiaları doğrulayan Graham, “Toplantıdan sonra, biraz toplanıp olanları konuştuk” dedi. Beyaz Saray yasama bürosu görevlilerinden biri Graham’a, toplantıda Demokrat Senatör Bob Menendez‘in Ermeni soykırımı kararını gündeme getireceğini ve Graham’ın “itiraz edip edemeyeceğini” sorduğunu söyledi. Graham “İtiraz edeceğimi söyledim. Bunu yapmamın tek nedeni, Erdoğan’ın hâlâ şehirde olmasıydı… Bu, kötü zamanlama olurdu. Mümkünse ilişkiyi kurtarmaya çalışıyorum” dedi.

“Tasarının geçmesini piyasalar kaldıramayabilirdi”

Axios, Graham’a Ermeni soykırımının onaylanmasını engellemekten rahatsız olup olmadığını da sordu. Graham, “Evet. Çünkü Bob’u seviyorum. Yıllardır bunun üzerinde çalışıyor ama Türkiye Cumhuriyeti Başkanı şehirdeyken, tasarının geçmesini piyasaların kaldıramayacağını düşündüm” dedi ve “Bir dahaki sefere itiraz etmeyeceğim” açıklamasında bulundu.

“Bir dahaki sefer” ise geçen hafta gerçekleşti. Bob Menendez ve Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz, Ermeni soykırım tasarısını tekrar Senato’ya getirmek için çalışmalara başladı. Bu kez, Beyaz Saray, diğer bir Cumhuriyetçi senatörden, David Perdue‘den tasarıyı engellemesini istedi.

Perdue’nün sözcüsü, “Senatör Perdue, kararın kabul edilmesinin, Türkiye ve bölgedeki diğer müttefikleri ile devam eden hassas müzakereleri tehlikeye sokacağına yönelik endişelerinden dolayı tasarıya karşı çıktı” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump 13 Kasım’da Vaşington’da buluşmuştu. Buluşmanın ardından Graham, Senato’da görüşülen Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili yasa tasarısına ret oyu kullanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.