Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kürtçe’nin Android’e eklenmesi için kampanya başlatıldı

Kürtçe’nin dijital platformda yer alması için çalışmalar yürüten Kurdish for Tech Ekibi adlı grup Kürtçe’nin (Kurmancî lehçesi) Google’ın Android işletim sistemine eklenmesi için bir imza kampanyası başlattı.

Uygulama ve hizmetlerin bir dilde çalışabilmesi için o dilin işletim sisteminde bulunmasının zorunlu olduğunu belirten grup, buna benzer bir imza kampanyasıyla Google Çeviri’ye Kürtçe seçeneğinin eklenmesini sağlamıştı.

change.org sitesi üzerinden başlatılan kampanyaya şimdiye kadar 1400’e yakın imza atılmış durumda.

Kampanyanın Türkçe çağrı metninde şöyle denildi:

Bu Google’a ve Android cihaz üreticilerine Kürtçe’nin bir sistem dili olarak Android OS ve Android cihazlarına eklenmesi için bir çağrıdır.

Dünyanın dört bir yanında çeşitlilik ve çok dilliliğin kutlandığı Bilgi Çağı’nda, Kürtçe gibi eşsiz bir dilin teknoloji şirketlerince çoğunlukla göz ardı edilmesi bir utanç kaynağıdır. Kürtler çoğunluğu Ortadoğu’da yoğunlaşmış ama kısmen Dünya diasporalarına yayılmış  genç ve enerjik bir nüfusa sahiptir. Büyük bir çoğunluğu hevesli birer teknoloji kullanıcısıdır ve anadillerini mümkün olduğunca çok platformda görmek ve kullanmayı arzulamaktalar.

Bu başlangıç niteliğindeki kampanyada Kuzey Kürtçesi’ni (Kurmancca) Android OS’a eklemeye odaklanmış durumdayız. Bu durumda Kurmancca’ya öncelik vermek için bir çok neden var:

  • Kürtçe konuşan halkın büyük çoğunluğunun dilidir. Yarısından fazlasının dili olduğu tahmin edilmektedir. Ethnologue’un 22ci Dünya anadilleri konuşan kişiler listesine göre; Kuzey Kürtçesi 14.6 milyon kişi tarafından anadili olarak konuşulmakta. Bize göre bu oldukça muhafazakar bir tahmin olmasına rağmen; bu Kuzey Kürtçesi’ni en çok konuşulan anadilleri arasında 69cu ve Hint-Avrupa dilleri arasında da 31ci sıraya almaktadır. Buna göre Kuzey Kürtçesi’nin Anroid OS’da sistem dili olarak mevcut olan bir çok dilden daha büyük bir nüfus tarafından konuşulduğu şüphesizdir. Bunlardan bazıları: Yunanca, Kazakça, Estonca, Makedonca, Gürcüce, Macarca ve diğerleri.
  • Diğer Kürt dilleri/lehçelerinin aksine 20ci yüzyılın başlarından beri yaygınlaştırılan ve büyük oranda benimsenmiş bir Latin yazısına sahiptir. Bu onu uygulama açısından çok daha kolay ve erişilebilir kılmaktadır.
  • Halihazırda bir çok popüler platform ve hizmette mevcuttur; Google Çeviri, WordPress, Vikipedi ve Vikisözlük, LibreOffice vs. Yine bu sayede Android’in yeni sistem dillerinden biri olmak için oldukça iyi bir adaydır. Çünkü Kuzey Kürtçesi’nin bu mevcudiyeti bir sıçrama noktası görevi görecektir.
  • Böyle bir projeye katkı sunmak için hazır, yeterli teknik bilgiye sahip bir çok profesyonel ve bağımsız Kurmancca tercümanı var.

Kürtler anadillerinin dijital platform ve hizmetlerde hakettiği yeri aldığını görmek için oldukça istekli genç bir nüfusa sahip. Kürtlerin anadillerini destekleyen ve dillerinin değerini bilen cihazlara büyük sayılarda geçiş yapacağını beklemek dillerine ne kadar değer verdikleri çok iyi bilindiğinden, yanlış olmaz.

İlgili tarafların bu değerli potansiyeli değerlendireceklerini ve Kürt milletine hakettiği bu hizmeti sağlayacaklarını umuyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.