Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Polis Teşkilatı’nın (EUROPOL) 2019 Uyuşturucu Raporu yayınlandı: “En önemli uyuşturucu kaçakçılığı rotası Türkiye üzerinden geçiyor”

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi ile EUROPOL tarafından ortak hazırlanan ve her yıl yayınlanan “Avrupa Uyuşturucu Raporu 2019” yayınlandı. 

Rapora göre, Avrupa’daki uyuşturucu piyasasının 30 milyar euroluk bir değere ulaştığı ve 5 bine yakın organize suç örgütü olduğu tahmin ediliyor. Piyasadaki en büyük pay ise eroin ve çeşitli opioidler oluşturuyor, bu maddelerin toplam piyasa değerinin ise 7,4 milyar euro olduğu düşünülüyor.

Rapora göre; eroinin Avrupa’ya girişi için dört ana kaçakçılık rotası bulunuyor ve en önemlisinin Türkiye üzerinden geçiyor. Bu rotaya “Balkan Rotası” ismi veriliyor ve Afganistan üzerinden Türkiye’ye geldiği bilinen eroin, buradan Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan’a kaçırılıyor. Bu rotanın son yıllardaki kullanımın artması sebebiyle, diğer üç rotanın önemini yitirdiğini ve Türkiye’nin Avrupa’ya eroin kaçakçılığında kritik bir nokta olduğu belirtiliyor.

Eroinin Avrupa pazarına götürülmesi ise Türkiye’de bulunan organize suç örgütlerinin kontrolünde olduğu raporda yer alıyor. Afganistan ise halen dünyanın en büyük eroin imalatçısı konumunda.

Eroin: Ele geçirilen miktar artıyor

Raporda eroin kaçakçılığı ile ilgili yer verilen ifadeler şöyle: “Avrupa Birliği’nde gerçekleştirilen ele geçirme vakaları genel itibariyle sabit kalmış, 2017 yılında 5,4 tonluk 37.000 ele geçirme vakası bildirilmiştir. Türkiye’de diğer tüm Avrupa ülkelerinin toplamından daha fazla eroin ele geçirilmeye devam etmektedir. 2014-16 dönemindeki ele geçirme vakalarında 12,8 tondan 5,6 tona olarak görülen aşırı düşüşün ardından, 2017 yılında Türkiye’de 17,4 ton eroin ele geçirilmiştir. Bu on yıl içindeki en büyük miktardır”

Captagon

2017 verilerine göre Türkiye’de ele geçirilen amfetamin bazlı uyuşturucularda da artış olduğu gözlemleniyor. Türkiye’de ele geçirilen ve Ortadoğu ülkelerinde kullanıldığı bilinen “captagon” isimli tabletlerin, Suriye ile ilişkili olduğu söyleniyor.

Raporda “captagon” ile ilgili şu istatistiklere yer verildi:

“2017 yılında, Türkiye’de Avrupa Birliği devletlerinin toplamından (6,4 ton) daha fazla amfetamin (6,6 ton) ele geçirilmiştir. Türkiye’de ele geçirilen amfetaminin neredeyse tümü, amfetamin içeren büyük miktarlardaki “captagon” tabletleri dâhil olmak üzere, tablet formundadır (26,3 milyon tablet — tahmini toplam ele geçirilen miktarın %99,5’inin üstünde). Türkiye ayrıca 2017 yılında olağanüstü miktarda metamfetamin ele geçirmiştir (658 kg). Bu miktar, Avrupa Birliği için bildirilen tutara yakındır (662 kg)”

Rapora göre terörün finanse edilmesinde uyuşturucu kaçakçılığı önemli bir yer tutuyor. Terörist gruplar olarak ise dinci, etnik, milliyetçi grupların, Avrupa’daki organize suç örgütleri ile bağlantılı olduğu söyleniyor. Raporda PKK’nın da Avrupa’daki uyuşturucu trafiğinde rol aldığı belirtliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.