Irak’ta parlamentonun Başbakan Adil Abdülmehdi’nin istifasını 1 Aralık Pazar günü Bağdat’ta yapılan oturumda kabul etmesi sonrasında belirsizlik devam ediyor.
28 Kasım Perşembe günü başkent Bağdat, Şii nüfusun yoğunlukla yaşadığı şehirler Necef ve Nasiriye’de devam eden eylemlerde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucunda 50 kişi hayatını kaybetmişti.
Etkili Şii liderlerden Ayetullah Ali Sistani güvenlik görevlilerinin eylemcilere karşı aşırı güç kullanımını kınamış ve hükümetin yenilenmesi çağrısında bulunmuştu. Bunun üzerine 29 Kasım Cuma günü Başbakan Abdülmehdi istifa etmiş, sonraki gün ise Genelkurmay Başkanının da aralarında bulunduğu kilit isimlerin istifası mecliste kabul edilmişti.
Bağdat, 31 Ekim 2019
Bu kararı sevinçle karşılayan eylemciler ülkenin siyasi sistemi tamamen revize edilene kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi. Nitekim eylemciler bir haftada ikinci kez olmak üzere Necef’teki İran Başkonsolosluğu’nu tekrar ateşe verdi.
Singapur Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü Araştırmacısı Fanar al-Haddad, eylemcilerin geldiği noktanın kademeli ve geçici çözümlerle yatıştırılamayacağını belirtti.
Irak’ta geçici hükümet dönemi
Uzmanlara göre mevcut hükümet, Başbakan Abdülmehdi’nin istifası sonrası 30 günlük süreçte ya da parlamentoda yeni bir başbakan adayı üzerinde en geniş koalisyon sağlanana kadar geçici hükümet rolünü üstlenebilir.
Sairun Koalisyonu da pazar günü yaptığı açıklamada, yeni bir başbakan adayı önerisinde bulunmayacaklarını, kararın Irak halkına bırakılması gerektiğini belirtti.
Yolsuzluk, yüksek işsizlik, kamu hizmetlerindeki yetersizlik ve İran başta olmak üzere yabancı ülkelerin Irak’taki nüfuzu gibi sebeplerle 1 Ekim’de başlayan protestolar başkent Bağdat’ta ve Şii nüfusun yoğunlukla yaşadığı güney şehirlerinde devam ediyor.
Irak İnsan Hakları Komisyonu’na göre, bu protestolar sırasında şu ana kadar en az 430 kişi hayatını kaybetti ve 19 bin kişi yaralandı. Eylemciler, ülkede 2003’teki ABD işgali sonrası kurulan bütün siyasal sistemin değişmesini talep ediyor. Mevcut siyasal sistem, etnik ve sekter gruplar arasında bölünmüş durumda.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.