Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İztuzu Kumsalı’na deniz kaplumbağaları bakım hastanesi projesi çevrecilerin tepkisini çekti: “Koruma adı altında yapılaşmanın ilk adımları atılıyor”

Muğla-Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki dünyaca ünlü İztuzu Plajı’na Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Deniz Kaplumbağaları Bakım Merkezi Hastanesi ve Günübirlik Rekreasyon Alanı yapılması planlanıyor. Projeye, İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu ve yurttaşlar ise karşı çıkıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü‘nce “İztuzu Kumsalı Deniz Kaplumbağaları Bakım İstasyonu ve Günübirlik Alan Ekolojik Tasarımı Fikir Yarışması” düzenlenmiş, projede 1000 metrekarelik kapalı alanda ameliyathane, laboratuvar, su tanklarının olduğu deniz kaplumbağaları hastanesi ile 30-40 kişilik personel ve gönüllüler için dinlenme alanı yapılacağı açıklanmıştı.

Dalyanlı çevreciler ve İztuzu Koruma Platformu (İKUP) ise projeye karşı çıkmıştı. Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) da İKUP’a destek verince, projenin erteleneceği açıklanmıştı. Ancak projenin yeniden devreye sokulmasıyla birlikte Muğla’nın çeşitli bölgelerindeki MUÇEP üyeleri ile birlikte çok sayıda çevreci, İztuzu’nda toplanarak projenin yeniden gündeme getirilmesine tepki gösterdi.

Projeyle ilgili İKUP sözcüsü Okyay Tirli ve CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay Medyascope’a konuştu.

“Mimarlar Odasına kayıtlı olmayan mimarlar tarafından yapılmış bir proje”

İKUP sözcüsü Okyay Tirli, “Deniz Kaplumbağaları Bakım Merkezi” projesinin, İztuzu Plajı’nda 22 dönümlük araziye, 1000 metrekare kapalı alanı olacak şekilde yapılacak olmasına, yapılaşmanın önünü açacağı ve yörenin doğal dengesini bozacağı gerekçesiyle karşı çıktı.

Tirli, ”Mimarlar Odası’na kayıtlı olmayan mimarlar tarafından yapılmış bir proje. Zaten jüride Mimarlar Odası’na kayıtlı bir mimar yok” dedi. Tirli sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz bu hastanenin yapımına karşı değiliz. ‘Dalyan’ın içerisinde yapın’ dedik. Altı yıl önce biz konuda anlaştık ama bakan değişince bu proje tekrar gündeme geldi. Konu altı yıl önce gündeme geldiğinde 50 bin imza toplamıştık, şimdi yeniden bir imza kampanyası düzenleyeceğiz.”

“CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay: “İztuzu Deniz Hastanesi projesiyle kumsal imara açılmak isteniyor”

CHP’li Erbay ise “Bu proje İztuzu Plajı’nı olumsuz etkileyecektir. Eşsiz güzellikleriyle bilinen İztuzu Kumsalı’na deniz kaplumbağalarını koruma adı altında 1000 metrekarelik devasa bir tesis yapılacak. Bu tesis içerisinde konaklama alanları da olacak. Böylece kumsalda yapılaşmanın ilk adımı atılacak” dedi.

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay

Bu projeyle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan randevu talep edeceklerini belirten Erbay, İztuzu’nda yapılmak istenen projeyi ve bu projenin buradaki doğal yaşama vereceği zararları aktaracaklarını ve yurttaşların taleplerini bakana ileteceklerini söyledi.

 “Bu proje ileride İztuzu’na başka yapıların ekleneceği işaretini vermektedir”

Erbay sözlerine şöyle devam etti:

“Bu proje başka bir alanda yapılabilecekken buraya yapılması ilerleyen dönemde buraya başka yapıların da ekleneceğinin işaretini vermektedir. Bu yapılaşma bütün plaja ve çevresine yayılacaktır. 30 yıl önce de İztuzu’na otel yapılmak istenmiştir. Ancak çevre derneklerimizin ve duyarlı vatandaşlarımızın mücadelesi sonucunda otel projesi iptal edilmiştir. Yine nesli tükenmekte olduğu için koruma kapsamında bulunan Caretta carettalar’ın yumurtalarını bıraktığı İztuzu Plajı 2015 yılında da imara açılmak istenmişti. Biz o zaman da ‘İztuzu halkın plajıdır satılamaz’ diyerek buna karşı çıkmış, günlerce direnmiş ve İztuzu’nun imara açılmasını engellemiştik. Şimdi başka bir kılıf altında yine İztuzu Plajı yapılaşmaya açılmaya çalışmaktadır. Ancak İztuzu Plajı’nı, doğal güzelliklerini ve deniz kaplumbağalarını korumak için çevre duyarlılığı olan bütün sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarımızla birlikte yine mücadele edeceğiz. İztuzu’nun ve Caretta carettalar’ın yuvalarının yağmaya açılmasına izin vermeyeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.