Sperm bankalarından yalnızca evli kadınların yararlanabildiği Çin’de, bekâr kadınlar yurtdışına akın ediyor

Çin’de yaşayan bekâr kadınların sperm bankalarına ve tüp bebek tedavilerine erişimi engellenmiş durumda. Bu nedenle bebek sahibi olmak isteyen fakat evlenmek istemeyen kadınlar çareyi yurtdışında aramaya başladı. Bu yöntemi kullanarak anne olan Çinli kadınların sayısında artış var.

Deutsche Welle, mart ayında aktivist Alan ile röportaj yaptı. Alan röportajda, bekâr kadınların da sperm bankasına erişimi olması için yasa değişikliği gerektiğini belirtmiş, hatta konuyla ilgili bir kampanya başlattığını duyurmuştu. Pekin’deki bir hastanenin müdürü Liu Jiaen ise Çin‘de kadınlara getirilen bu sınırlamanın üzücü olduğunu belirterek, “Biz bekâr ve anne olmak isteyen kadınlara yardım etmek istiyoruz ancak politik olarak kısıtlıyız” dedi.

Xiaogunzhui, Çin’de sperm bankasından çocuk sahibi olmak isteyen ve gittikçe sayısı artan bekâr kadınlardan sadece biri. 39 yaşındaki Xiaogunzhui, Kaliforniya sperm bankasının internet sitesinden kendisine 14471 numaralı Fransız donör buldu. Xiaogunzhui’nin bebeği şu anda dokuz aylık. Anne Xiaogunzhui, evlenmek istemeyen birçok kadın olduğunu belirterek kendisi ve diğer kadınlar için başka bir yolun açıldığını belirtiyor. Xiaogunzhui‘ye göre çocuk doğurmak ve büyütmek için babaya gerek yok: “Herkes neden çocukların ‘Neden benim bir babam yok?’ sorusunu sormasını dert ediyor?”

Çinli kadınların denizaşırı hizmetlere olan ilgisi artıyor

Çin‘de evlilik oranı son beş yılda düşüşe geçti. Resmi istatistiklere göre geçen yıl bin kişiden sadece yüzde 7,2’si evlendi. Analistler, Çin‘deki doğurganlık hizmetlerinin 2022‘de 1,5 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Bu oran 2016 yılına göre iki kat daha fazla. Çinli kadınların denizaşırı doğurganlık hizmetlerine olan talebinde de artış var. 

Danimarkalı sperm ve yumurta bankası Cryos International, Çinli kadınların yoğun ilgisinden dolayı internet sitesine Çince konuşan bir bot ekledi. Amerikan ve Avrupa sperm bankaları artan sayıda Çinli müşterileri olduğunu söylüyor. Ancak yolculuk ne ucuz ne de kolay. Sperm bankasından çocuk sahip olmak isteyen kadınların en az 28 bin 500 doları gözden çıkarması gerekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.