Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CPJ Raporu: Bu yıl gazeteciler için en kötü ülke Çin oldu, Türkiye ikinci sırada

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) üyesi Elana Beiser tarafından hazırlanan raporda; Çin, 48 gazeteciyi tutuklayarak dünyada en fazla tutuklu gazeteci bulunduran ülke oldu. Çin’i 47 tutuklu gazeteci ile Türkiye takip ediyor. 

Komite her yıl gazetecilerin durumunu incelediği bir rapor paylaşıyor. Rapora göre komitenin tutuklu gazetecilerin kaydını tutmaya başladığından beri en yüksek rakam 273 gazetecinin tutuklandığı 2016 yılında yaşandı. 2018 yılında 255 gazeteci tutuklanırken bu yıl ufak bir düşüş ile 250 gazeteci cezaevine konuldu. Komite gazetecilerin tutuklanmalarını otokrat liderlere, istikrarsızlık ve protestolara bağlıyor: “Şi Cinping, Recep Tayyip Erdoğan, Muhammed bin Salman, Abdulfettah Sisi gibi otoriter liderlerin muhalif medyayı rahat bırakmaması nedeniyle bu yıl en az 250 gazeteci tutuklandı.”

Rapor, en fazla gazetecinin Çin’de tutuklanmasını Uygurlar’a yönelik baskı politikalarıyla açıklıyor: “Şincan bölgesinde Müslüman etnik gruplarının bir milyon üyesinin meslek edindirme kamplarına gönderilmesi onlarca gazetecinin tutuklanmasına sebep oldu.”

Çin ve Türkiye’yi 26 tutuklu gazeteci ile Suudi Arabistan ve Mısır takip ediyor. Eritre’de 16 gazeteci tutuklanırken, bu sayı Vietnam’da 12, İran’da ise 11.

Dört yıldan beri ilk kez, Türkiye gazeteciler için en kötü ülke değil. 2018 yılında 68 gazeteci tutuklanmıştı. Bu yıl ise 47 gazeteci tutuklandı. Elena Beiser’a göre tutuklu gazeteci sayısının düşmesi iyiye işaret değil zira yüzden fazla muhalif medya kuruluşu kapatıldı ve üyeleri terör suçlamasıyla mahkemelik oldu. 

Raporda dikkat çeken bazı tespitler şöyle:

  • 2018 yılında tutuklananların yüzde 13’ü kadın gazeteciydi. Bu yıl tutuklananların 20’si yani yüzde 8’i kadın.  
  • Tutuklanan gazetecilerin yarısından fazlası internet yayıncılığı yapıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.