Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sahak Maşalyan, Türkiye Ermenileri’nin yeni patriği seçildi

Türkiye Ermenileri’nin 85’inci patriği Episkopos Sahak Maşalyan oldu. Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi’nde yapılan oylama sonucunda Maşalyan, 119 oydan 102’sini alarak İstanbul Ermeni Kilisesi’nin 85’inci patriği seçildi.

Maşalyan’ın rakibi Başpiskopos Aram Ateşyan’dı. Seçimde 16 oy alan Ateşyan, 84’üncü İstanbul Patriği Mutafyan’ın demans hastalığı nedeniyle görevini yerine getirememesi üzerine Patrik Genel Vekili olarak atanmıştı. 

1998’de İstanbul Ermeni Patriği seçilen II. Mesrob Mutafyan’ın 8 Mart 2019’da hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye Ermenileri, 85’inci patriklerini seçmek için seçim çalışmalarına başlamıştı.

İçişleri Bakanlığı patrik seçimi için 23 Eylül’de bir “seçim talimatnamesi” yayımlamıştı. Talimatnamedeki episkopos kararı ise tartışmalara yol açmış ve Türkiye Ermenileri arasında seçimleri boykot çağrısı yapılmıştı. İçişleri Bakanlığı patrik adayı olmak için aranan şartlar arasına bugüne dek mevcut olmayan bir madde eklemiş ve patrik adayı olabilmek için “İstanbul Ermeni Patrikhanesi’ne mahsus episkoposlar sınıfına dahil olma” şartı getirmişti.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan, 6 Aralık tarihinde yayınladığı “Bu pazar neyi seçeceğiz?” başlıklı köşe yazısında, İçişleri Bakanlığı’nın seçimlere müdahalesi ile ilgili şunları yazmıştı: 

Yıllar boyunca, bahsettiğim sivil ve ruhaniler tarafından pişirilen ‘yerli ve milli patrik’ için hazırlıklar yapıldı. Bu süreçte ilginç bir gelişme de oldu. Yas sürecinin sonunda gelenekler uyarınca bir değabah ile seçime gidilmesi gerekiyordu. Ancak o zaman hâlâ Patrik Genel Vekili olan Başepiskopos Ateşyan ‘Değabah seçimine gerek yok’ dedi. Bu yanlıştı. Peki ne oldu? İçişleri Bakanı Süleyman Soylu işi gücü bırakıp bir günlüğüne Patrikhane’ye geldi ve ‘Değabah seçmeniz lazım’ dedi. Çok belliydi ki Bakan Soylu’yu Patrikhane’ye getirenler, Ateşyan ile artık karşı cephede olan aktörlerdi. Ve biz çok tuhaf bir biçimde İçişleri Bakanı’nın talimatıyla değabah  seçtik. Tartışmalı bir seçim sonucunda da Episkopos Maşalyan değabah seçildi. 

Sonrasında olanlar ise hepimizin malumu. Episkopos Maşalyan değabah seçimi sonrasında doğal adaylara davetiye göndermesi gerekirken ‘İçişleri talimatnamesini bekleyeceğiz’ dedi. Haftalar boyunca İçişleri ile talimatname görüşmeleri sürdü. Sonra bir de baktık ki seçim yurtdışındaki adaylara kapatılmış. 

Bir aşamadan sonra her iki aday da bu engelleme şartının aslında Başepiskopos Çulciyan için getirildiğini kabul ettiler. Dolayısıyla bir adayın seçilme hakkının engellendiği bir seçim ile karşı karşıya kaldık.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.